Deonica će u 18 časova biti puštena u saobraćaj; Izgleda kao u Švajcarskoj VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 15.Jun.2022, 12:04

"Deonica će u 18 časova biti puštena u saobraćaj"; "Izgleda kao u Švajcarskoj" VIDEO/FOTO

Sektor B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do Straževice zajedno sa novim (levim) tunelom Straževica, zvanično je danas otvoren.

Otvaranju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je tokom obilaska nove deonice obilaznice rekao da će ta deonica u saobraćaju biti danas od 18 sati.

"Građani će moći da je koriste od šest sati popodne", rekao je Vučić.

Istakao je da je ponosan što se u Srbiji sada gradi 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autoputeva i brzih saobraćajnica i da samo sa jednim projektom nije zadovoljan - Fruškogorskim koridorom, gde ima kašnjenja i zbog eksproprijacije zemljišta.

"Sve plaćamo na vreme", dodao je predsednik.

Predsednik je rekao da će cela obilaznica do Bubanj Potoka biti završena do kraja marta. Vučić je istakao da se trenutno u Srbiji gradi 574 kilometara najmodernijih autoputeva, brzih saobaćajnica i obilaznica oko velikih gradova.

Podseća da drevna kineska mudrost kaže da ako želite da se obogatite - prvo izgradite put.

"Ona na najbolji način definiše razvoj Srbije prethodnih godina, intenzivno smo investirali u gradnju puteva i pruga. Imali smo u tome podršku naših prijatelja iz Kine i Azerbejdžana", naveo je Vučić.

Predsednik kaže da ulaganje u infrastrukturu ima ključnu ulogu u razvoj svake ekonomije, kao i naše i da se Srbija uprkos ovim teškim vremenima i dalje razvija i ide napred.

Naglasio je da je naša zemlja u prvom kvartalu imala stopu rasta BDP-a 4,4 odsto, a da je fleš procena za drugi kvartal rasta BDP-a 3,7 odsto.

Imamo veoma brz i dinamičan razvoj Srbije, rekao je predsednik i zahvalio svim graditeljima i onima koji imaju jasnu viziju napretka zemlje.

"Bez izgradnje i novih puteva i pruga i aerodroma ne bismo mogli da imamo ovakvu stopu privrednog rasta, kaže Vučić i dodaje da ako se pogleda koje sve autoputeve i brze saobraćajnice trenutno gradimo da se jasno vidi da naša zemlja žuri i hita u budućnost.

Napomenuo je da je danas otvoren novi tunel Straževica od čak 760 metara, kao i da je u pitanju najmoderniji tunel, kao što ga ima, na primer, Švajcarska i to ako je izgrađen poslednjih godina, pošto je novi tunel Straževica moderniji od tunela u Švajcarskoj koji su izgrađeni pre dvadesetak godina.

Predsednik je kazao da će novi deo obilaznice od Orlovače do Straževice biti pušten u saobraćaj danas od 18 ili 19 časova.

Dodaje da preostaje da se završi još 9,6 km autoputa na obilaznici do Bubanj Potoka, tzv. sektor B6, na kome se nalazi i tunel od 360 metara, kao i da će to biti gotovo do kraja marta.

Vučić je istakao da Srbija realizuje tako velike i značajne projekte iako "bukti" rat ne samo na istoku Evrope već i u Evropi i svetu.

"Srbija ima snage da gradi i radi i otvara nove puteve. Nikad u svojoj istoriji nismo gradili 10 autoputeva i brzih saobraćajnica. Morate da budete ponosni na svoju zemlju i ponosan sam na naše graditetelje", naveo je Vučić.

Poručio je Srbija mora još puno toga da uradi do teške zime, kako bi se obezbedila pristojna i još bolja primanja, kao i dovoljno hrane i energenata.

Vučić je zatim odgovarao na pitanja medija.

"Što se tiče priprema za zimu, one teku. Ali, kako da vam kažem kako teku pripreme kada je danas gas preko 1000? Zavrnuto je nešto na Severnom toku – iste sekunde u jednom danu skoči cena 15 odsto. Radimo sve što možemo, ali da ljudi razumeju, to su nemoguće borbe", rekao je Vučić.

Otvaranju su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktori Puteva Srbije i Koridora Srbije Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, ministar finansija Siniša Mali, otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tien Išu, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i čelnici kineske kompanije Power China i azerbejdžanskog Azvirta koji grade obilaznicu.

Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko četiri kilometra, završena je leva traka autoputa sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 760 metara.

Kineska komapnija Power China, azerbejdžanski Azvirt i domaći podizvođači uveliko rade na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se ona spojiti sa autoputem E75 ka Nišu.

Dužina deonice obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubnj Potoka je 20,4 kilometra i ona bi trebalo da bude završena do kraja marta naredne godine.

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.

Izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China", a podizvođač azerbejdzanski AzVirt i domaće firme.

Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka.

Prethodnih godina je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružnickog mosta.

Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, tzv. sektora C, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Deo obilaznice oko Beograda pušten u saobraćaj oko 18 sati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2022

Sektor B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do Straževice zajedno sa novim (levim) tunelom Straževica, pušten je u saobraćaj danas nešto pre 18.00 sati...Ekipa Tanjuga zabeležila je da se na toj deonici saobraćaj odvija neometano, bez zadržavanja...Ta deonica je ranije danas otvorena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.