Deonica Surčin - Obrenovac biće završena 19. decembra, Miloš Veliki na pet minuta od Beograda

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deonica Surčin - Obrenovac biće završena 19. decembra, "Miloš Veliki" na pet minuta od Beograda

Deonica Surčin - Obrenovac biće završena 19. decembra i auto-put "Miloš Veliki" će preko Surčinske petlje biti na samo pet minuta od Koridora 10 i Beograda, izjavila je ministarka građevine Zorana Mihajlović.
"Danas smo odlučili da pokažemo građanima Srbije gde ćemo se uključivati na autoput 'Miloš Veliki' i to će upravo biti petlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Surčin. Od 19. decembra, kako je rekao potpredsednik kineske CRBC kompanije, kada idemo na 'Miloš Veliki' ovde ćemo se uključivati. Mi smo praktično pet minta od Koridora 10, to jest autoputa Beograd - Zagreb", kazala je Mihajlovićeva.

Doveli smo auto-put "Miloš Veliki" na pet minuta do Beograda, naglasila je ministarka.
Mihajlovićeva je rekla da će Srbija sa otvaranjem deonice Surčin - Obrenovac od 17,6 kilometara imati autoput u dužini od 120 kilometara do Preljine.
"Od kada je putarina pocela da se naplaćuje na autoputu Miloš Veliki, od 1. septembra, prošlo je skoro 300.000 vozila i nije bila nijedna saobraćajna nesreća", rekla je Mihajlović dodajući da je taj podatak juče dobila.
Direktor kineske kompanije u Srbiji Džang Sjaojuen prethodno je rekao da će radovi biti završeni kao što su već najavili 19. decembra, a Mihajlovićeva je kazala da nije ni sumnjala da će taj rok biti ispoštovan, kao i da se sve odvija po planiranoj dinamici.
Rekla je da je najčešće obilazila radove na novom mostu preko Save i Kolubare kod Obrenovca i istakla da je taj most već završen i da se sada postavlja asfalt. 
Fizička realizacija deonice Surčin - Obrenovac je 87 odsto, a finansijska 76,37 odsto.
Deonica je podeljena na pet sektora.
Pored izgradnje mosta, podrazumeva nadzvožnjak preko pruge Ostružnica - Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.
Petlja Surčin povezuje novu trasu auto-puta sa obilaznicom odnosno sa budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.
Do petlje Surčin, dok se ne izgradi autoput Novi Beograd - Surčin, moći će da se dođe preko isključenja sa auto-puta Beograd - Zagreb posle beogradskog aerodroma, kao i preko Banovog brda i Ostružnice preko Ostružničkog mosta.
Auto-put Surčin-Obrenovac, četiri vozne i dve zaustavne trake 
Predviđena je projektom nova petlja Obrenovac koja će povezati novu trasu sa autoputem "Miloš Veliki", kao i sa starim obrenovačkim putem.

Auto-put Surčin-Obrenovac omogućiće spajanje autoputa "Miloš Veliki" sa Koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.
Radovi su počeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin - Obrenovac bude završena do 5. januara 2020, odnosno za 32 meseca.
Vrednost radova na deonici Surčin-Obrenovac 233,67 miliona dolara.
Investitor su "Putevi Srbije", a projekat se finansira iz zajma "Eksim banke" Kine.
Projekat izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.
Most na ušću Kolubare u Savu, koji gradi kineska kompanija China Communications Construction dugačak je 1.581 metar, širine 29 metara. Taj most je u junu ove godine spojio obalu u Boljevcima i obalu u Bariču.
Završeni su svi betonski radovi i trenutno se izvode radovi na hidroizolaciji i asfaltiranu kolovoznih traka preko mosta.
Raspon između stubova na mostu je 275 metara.
Realizacija na mostu je već od 96 odsto i kompletni radovi na mostu biće završeni do kraja oktobra.
Zajedno sa već otvorenim deonicama Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, Ub-Lajkovac i Ljig-Preljina povezaće ceo potez autoputa od Beograda do Preljine u dužini od 120 kilometara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

B92 na sremskoj strani "Miloša Velikog": Od Svetog Nikole 5 minuta vožnje od grada do auto-puta

Izvor: B92, 19.Sep.2019

Beograd -- Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Surčina do Obrenovca biće završena 19. decembra...Prema rečima potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraća i infrastrukture Zorane Mihajlović, završetkom Surčinske petlje, vozači će biti samo pet minuta vožnje od Koridora 10 i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.