Zagreb prvi evropski grad u kome je predstavljen Tesla Model 3

Izvor: B92, 21.Sep.2018, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb prvi evropski grad u kome je predstavljen Tesla Model 3

U glavnom gradu Hrvatske održana je nezvanična prezentacija električnog Modela 3, koji se prvi put nakon službenog predstavljanja u SAD može videti u Zagrebu.

Stanovnici hrvatske prestonice imali su priliku da se u petak upoznaju sa novim Teslinim električnim automobilom, koji tek treba da se zvanično pojavi na evropskom tržištu.

Prezentacija Modela 3 u Zagrebu održana je u okviru projekta “Domovina Nikole Tesle” i petog po redu “Nikola Tesla EV relija” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kome učestvuju isključivo električni automobili, a ove godine na reliju je bilo i 50-ak vozila marke Tesla.

Inače, ovu manifestaciju pokrenula je porodična firma “E.V.A. Blue” koja je zaslužna i za promovisanje električne mobilnosti u Hrvatskom.

Naime, 2014, pre nego što je održan prvi reli u Hrvatskoj je bilo svega 4 punjača za električne automobile i samo 5 zvanično registrovanbih vozila na struju.

Četiri godine kasnije, komšije imaju preko 300 mesta za punjenje električnih automobila, uključujući 6 “superpunjača” za brzu dopunu baterija. Od toga, 170 je izgrađeno zahvaljujući naporima kompanije “E.V.A. Blue”.

Model 3 serijski se izrađuje od jula 2017, a proizvodi se u više varijanti.

U zavisnosti od verzije, automobil može da pređe od 354 km do 499 km pre nego što se isprazne baterije.

Od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrzava 3,5-5,6 s, takođe u zavisnosti od toga koju varijantu kupac odabere. Maksimalna brzina automobila je 209 km/h.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.