Za sada imaju samo dva koncepta, ali 2020. stižu u Evropu

Izvor: B92, 21.Sep.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada imaju samo dva koncepta, ali 2020. stižu u Evropu

Jadna od najmlađih auto-kompanija, kineski start-ap Byton, najavljuje ofanzivu na evropsko tržište.

Byton je svoj prvi električni koncept predstavio početkom 2018, a u pitanju je krosover na struju koji bi na tržištu bio konkurent Teslinom Modelu X.

Pola godine kasnije, prikazan je i koncept luksuzne limuzine, takođe na električni pogon, a potencijalni rival ovog automobila je Tesla Model S.

Byton je za sada osigurao 500 miliona dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicionog kapitala, ali ima velike planove koju uključuju i prodaju automobila na severnameričkom i evropskom tržištu.

"Želimo da se pojavimo na kineskom tržištu 2019, a nekoliko meseci kasnije i u Severnoj Americi, dok je Evropa u planu za kraj 2020. godine", kažu u ovoj kompaniji.

Byton tvrdi da izgradnja fabrike u Nanđingu napreduje velikom brzinom, a da paralelno sa njom pripremaju prve ručno napravljene prototipove koji će biti gotovi početkom 2019. Inače, fabrika u Nanđingu projektovana je za 300.000 vozila godišnje.

Jedan od aduta ovog proizvođača biće relativno jeftina radna snaga, pa očekuju da će svoje modele moći da ponude kupcima po ceni od oko 46.000 američkih dolara, zahvaljujući čemu bi Byton bio veoma konkurentan Tesli.

Produkcijski krosover M-Byte imaće premijeru sledeće godine. Planirano je da osnovna verzija ima jedan elektromotor sa 268 ks ks, zadnji pogon i bateriju kapaciteta 71 kWh. To bi bilo dovoljno za autonomiju u vožnji i do 400 km.

Skuplja verzija imaće pogon na sva 4 točka i dva elektromotora ukupne snage 469 ks.

U ovoj varijanti nalaze se baterije od 95 kWh, a automobil će moći da pređe i do 500 km pre nego đto ostane bez električne energije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.