ZAUSTAVITE AUTO ODMAH! Evo šta znači kada vam se upali ŽUTA LAMPICA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 15:44

ZAUSTAVITE AUTO ODMAH! Evo šta znači kada vam se upali ŽUTA LAMPICA!

Sistemi motora sprovode razne testove i ako povratne vrednosti nisu uredne, to je razlog za aktiviranje alarma

Neke lampice na instrument tabli vozači prosto ne žele da vide, niti žele da znaju za njih, ali one su prisutne i često ukazuju na ozbiljne probleme s četvorotočkašem.

Jedna od njih je i lampica motora, koja svetli žutom bojom.

Kada startujete vozilo, zasvetleće sve lampice, a potom se ugasiti. Proverite da li je i lampica motora jedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njih. Ako nije, a upravo se spremate da kupite polovan automobil, to je siguran znak da je neko petljao s tom funkcijom, u nameri da sakrije problem.

Senzor otkriva problem

Što ako vam se lampica motora upali u vožnji, ili prilikom pokretanja vozila?

Čitav sistem je spojen na kontrolnu jedinicu agregata, pa će to značiti da je neki od dijagnostičkih senzora otkrio problem (u komori motora, protoku vazduha, ubrizgavanju goriva, izduvnom sistemu…)

Tokom rada, sistemi motora sprovode razne testove i ako povratne vrednosti nisu uredne, to je razlog za aktiviranje alarma.

U takvim situacijama probajte da isključite, pa iznova startujete automobil. Lampica se najčešće više neće paliti, ali ako ostane uključena odmah bi trebalo da krenete put automehaničara, piše Revija HAK.

Dijagnostika i popravka

Vašeg ljubimca priključiće preko OBD porta na dijagnostiku i proveriti sve parametre. Problemi mogu biti razni, od beznačajnih do kvarova na senzorima, EGR ventilima, bobini, sistemu ubrizgavanja…

Kada u auto-servisu poprave kvar, resetovaće i kontrolnu jedinicu motora kako bi se lampica ugasila.

Trebalo bi naglasiti da vozači ponekad predugo čekaju da provere šta se dešava s motorom, što doprinosi većoj šteti i ugrožava njihovu bezbednost u saobraćaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.