USKORO NOV NAČIN KAŽNJAVANJA VOZAČA: Ako uradite ovo - kamere će vas snimiti i automatski poslati KAZNU

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Sep.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USKORO NOV NAČIN KAŽNJAVANJA VOZAČA: Ako uradite ovo - kamere će vas snimiti i automatski poslati KAZNU

Čudo tehnologije!

Motociklisti koji turiraju svojim dvotočkašima kroz mirna gradska naselja i vozači snažnih automobila uskoro bi mogli da postanu stvar prošlosti u Parizu.

U delovima grada odlučili su da uvedu novi sistem kamera sa "radarom za buku" koji može identifikovati glasna vozila, videti njihovu lokaciju i automatski ih kazniti. Sistem su postavili u "Villeneuve-le-Roi" i kod aerodroma Orli, a aktiviraće ga čim vlada potvrdi novi zakon koji dozvoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovakve sisteme, kaže gradonačelnik Didije Gonzales.

Novi sistem će povezati audio snimke s policijskim kamerama i automatski poslati kazne, piše Rojters. Sastoji se od četiri mikrofona koji svaku desetinku mere nivo decibela i mogu triangulisati pravac iz kojeg dolazi.

- Buka je pošast modernog života i veliki zdravstveni problem. Škodi ljudima kao i pasivno pušenje - kaže Gonzales i dodaje da ovim alatom nije moguće osporiti izvor buke.

Zakon o kojem je pričao trebalo bi da stupi na snagu ove jeseni i omogućiće lokalnim vlastima da eksperimentišu s raznim sistemima za snimanje i kažnjavanje vozača koji prekorače limite buke. Francuzi već imaju zakon koji limitira buku vozila, međutim teško se provodi jer zavisi o individualnom hvatanju i kažnjavanju glasnih vozača.

- Nemamo ništa protiv Harley Davidsona ili Ferrarija, međutim njihovi vlasnici znaju ponekad previše isticati njihovu snagu i buka smeta meštanima - kaže Remi Žordan iz Vileneueva.

Oko 40 ovakvih kamera već je nekoliko meseci u radu u blizini pariskih barova, a još 17 ih je postavljeno kraj značajnih građevina. Postavili su ih i u naselju Sen-Forget, a u septembru će i centar Pariza dobiti ove kamere. Kako je sistem u testiranju, još nikog nisu kaznili. Vlada planira dvogodišnji testni period u kojem će isprobavati novu tehnologiju i definisati nivo buke koja će biti okidač za kazne.

Ako ovaj savremeni sistem zaživi, samo je pitanje vremena kada će se isti propisi sprovesti i u Srbiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.