Sušta suprotnost Teslinom pikapu  iz Kine stiže električni Pickman FOTO

Izvor: B92, 10.Jun.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sušta suprotnost Teslinom pikapu " iz Kine stiže električni Pickman FOTO

Kineski pikap na struju znatno je manji od najavljenog Teslinog, ali i neuporedivo jeftiniji.

Kompanija Tesla prva je pre par godina najavila pikap/kamionet na električni pogon, a u međuvremenu su i neke druge kompanije, kao što je američki Rivian, predstavile prototipove svojih električnih pikap vozila.

I dok su ovi modeli još u pretprodukcijskoj fazi, Kinezi su izbacili na tržište sopstveni pikap na struju.

Istina, vozilo nazvano Pickman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znatno je manje od pikapova koje najavljuju Tesla ili Rivian, ali nema sumnje da se će naći u upotrebi pre svega u urbanim sredinama, gde nema mnogo manevarskog prostora i mesta za parkiranje, ali i gde je potreba za vozilima “sa nultom emisijom” povećana.

Pickman izrađuje kineska kompanijia Kaiyun Motors, a putnička kabina ima mesta za dve osobe.

Proizvođač navodi da ovaj električni pikap ima nosivost od 600 kg, a stranice tovarnog dela obaraju se sa sve tri strane, pa je vozilo veoma praktično i funkcionalno – teret se može ubaciti sa bilo koje strane.

Konstruktori su maksimalno iskoristili i prednji deo, u kome se kod konvencionalnih pikapova nalazi benzinski ili dizel motor, pa ispod “haube” ima dodatna 64 litra korisnog prostora za smeštaj stvari.

Za pogon je upotrebljen elektromotor od svega 4 ks (3 kW), koji pokreće zadnju osovinu, a maksimalna brzina iznosi 40 km/h. Električna energija čuva se u centralno postavljenoj bateriji od 100Ah, a kompanija tvrdi da Pickman sa jednim punjenjem može da pređe do 110 km.

Da bi se baterija u potpunosti dopunila potrebno je 8 do 10 sati.

Jedan od aduta ovog malenog pikapa je i njegova niska cena, s obzirom da Pickman u Kini košta svega 5.700 dolara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sušta suprotnost Teslinom pikapu - iz Kine stiže električni Pickman

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jun.2019, 08:13

Kineski pikap na struju znatno je manji od najavljenog Teslinog, ali i neuporedivo jeftiniji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.