Šta nam govori ovakav izbor finalista za Evropski auto godine? FOTO

Izvor: B92, 30.Nov.2021, 20:43

Šta nam govori ovakav izbor finalista za Evropski auto godine? FOTO

Od sedam kandidata koji su ušli u uži izbor, čak šest su električni automobili.

U ponedaljak je objavljen spisak finalista najprestižnijeg nadmetanja za automobil godine u Evropi.

U pitanju je izbor "European Car of the Year", koji se održava od 1964, a automobil koji osvoji ovu titulu u narednoj godini (pa i duži niz godina) dobija marketinški "vetar u leđa" u borbi sa konkurencijom na evropskom tržištu.

Iako izbor pobednika ali i finalista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svake godine izazove prepucavanja među ljubiteljima četvorotočkaša, čini se da će ovog puta sporenja biti veća nego ikada pre.

Naime, žiri koji se sastoji od 61 člana iz 23 evropske zemlje suzio je krug kandidata na sedam imena od kojih je čak šest na električni pogon. To su: Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Renault Megane E-Tech i Škoda Enyaq iV.

Jedini automobil sa konvencionalnim pogonskim sistemima i "uljez" među električarima je Peugeot 308.

I mada smo svedoci ekspanzije automobila na struju, više kada je reč o premijerama novih modela nego o brojevima prodatih vozila, izneneđuje ovolika dominacija električnih automobila među finalistima.

Naročito kada se zna da su u širem izboru, među 39 kandidata, bila zvučna imena sa SUS motorima, kao što su, recimo, Mercedes C klase, BMW Serije 2 Coupe, ali i Nissan Qashqai, Opel Mokka, Škoda Fabia...

Osim toga, u uži iszbor nisu ušli ni neki električni modeli koji su prethodno smatrani favoritima, poput Teslinog Model Y ili Volkswagena ID.4.

Nema ni električnih uzdanica Audija, BMW-a i Mercedesa, kojih je među 39 kandidata bilo ukupno pet (Audi e-tron GT i Q4 e-tron, BMW iX i i4 i Mercedes EQS).

Žiri će odluku o automobilu godine na Starom kontinentu doneti 28. februara.

Na osnovu liste finalista gotovo je izvesno da će to biti jedan od električnih modela.

U međuvremenu, nastaviće se sporenja oko imena kandidata, a izvesno je da će u auto-industriji biti mnogo nezadovoljnih njihovom ovogodišnjom selekcijom...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.