Rizična odluka koja se i te kako isplatila: Luksuzni SUV slavi jubilej FOTO

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 13:14

Rizična odluka koja se i te kako isplatila: Luksuzni SUV slavi jubilej FOTO

Bentley je objavio da je za četiri godine iz pogona ove kompanije izašlo 20.000 primeraka skupocenog SUV modela Bentayga.

Broj od 20 hiljada proizvedenih vozila tokom 4 godine možda i ne izgleda tako impresivno, ukoliko ne znamo da je u pitanju superluksuzni skupoceni model kompanije koja nikad nije bila poznata po velikoserijskim automobilima.

Modeli marke Bentley oduvek su bili ekskluziva i privilegija bogatih, a do pre desetak godina niko nije mogao ni da zamisli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi ovaj proizvođač mogao da uđe u segment SUV vozila.

A onda, 2012. godine Bentley je na ženevskom auto-salonu izložio koncept kodnog imena EXP 9 F, kojim je najavio svoj prvi produkcijski SUV.

Ipak, mnogi su sumnjali da će doći do relazacije serijske verzije, a u prilog takvim tvrdnjama išlo je i odugovlačenje rukovodstva da konačno odobri razvoj produkcijskog modela. Govorilo se i da tradicionalni kupci Bentley vozila neće biti zainteresovani za jedan SUV.

Najzad, Bentayga je ugledao svetlost dana 2016. a kompanija je najavila ambiciozne tržišne planove za ovaj automobil.

Četiri godine kasnije, SUV je opravdao očekivanja s obzirom da je proizvedeno već 20.000 ovih vozila.

Bentley je lansiranjem modela Bentayga ohrabrio i druge proizvođače ekskluzivnih automobila da izbace na tržište sopstvena SUV vozila, pa je tako Lamborghini ponudio Urus, a Rolls-Royce Cullinan.

Bentley ističe da je potrebno više od 100 radnih sati da bi se kompletirao jedan Bentayga, a na njegovoj ručnoj izradi je uposleno 230 radnika.

U ponudi je pet verzija ovog luksuznog SUV-a, uključujući četiri pogonske opcije. Među njima je i prvi Bentley sa hibridnim pogonom, koji osim V6 benzinskog motora ima i elektromotor, a ukupna kombinovana snaga iznosi 443 KS.

Pored ove verzije, kupcima je na raspolaganju i modela sa V8 benzincem od 542 konjske snage, kao i Bentayga tvin-turbo W12 sa 600 "konja".

U vrhu ponude je "Speed" verzija sa 626 KS i maksimalnom brzinom od čak 305 km/h.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.