Poljska se budi: Stižu dva moderna elektična automobila FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 06.Avg.2020, 13:06

Poljska se budi: Stižu dva moderna elektična automobila FOTO/VIDEO

Brend Izera iz Poljske predstavio je koncepte električnog hečbeka i SUV-a koji će se naći u prodaji 2023. godine.

Iako je Poljska veliki proizvođač automobila, u pitanju su fabrike stranih kompanija, pa vest da će se u toj zemlji izrađivati vozila domaće marke predstavlja pravo osveženje.

Reč je o startap kompaniji ElectroMobility Poland, koju čine četiri privredna subjekta iz ove zemlje, a podržala ju je i država.

Tako je nastao brend Izera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je dobio ime po planini u jugozapadnoj Poljskoj.

Nedavno je Izera predstavila dva prototipa budućih produkcijskih modela na struju - hečbek fabričke oznake T100 i SUV Z100.

Plan je da ova dva vozila uđu u serijsku proizvodnju 2023. godine.

Oba automobila imaju moderan dizajn, a u poljskoj kompaniji kažu da će do stotke ubrzavati za manje od 8 sekundi i imati autonomiju u vožnji do 400 km.

Kupci će moći da biraju između dve veličine baterije, a osim na kućnim punjačima, automobili će moći da se dopune električnom energijom i na brzim punjačima.

Što se tiče mehanike, Izera pregovara sa nemačkom kompanijom EDAG Engineering koja bi trebalo da bude zadužena za mehaničku platformu.

Još jedan važan partner u realizaciji ovog projekta je italijanski dizajnerski studio Torino Design, koji je zadužen za vizuelni identitet automobila.

Ako vas ovaj poljski SUV podseća na neki postojeći model, to je zato što je kao konsultant angažovan Tadeuš Jelec, dugodogišnji dizajner Jaguara koji je radio na modelima F-Pace i I-Pace.

Inicijatori projekta žele da njihovi automobili ne budu previše luksuzni i skupi, kako bi bili pristupačni kupcima u Poljskoj, što je - sudeći prema izgledu prototipova, a kada se uzmu u obzir i cene današnjih električnih modela - pomalo kontradiktorno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.