Novi Juke stiže do kraja 2018.

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Juke stiže do kraja 2018.

Nissanov kontroverzni krosover dočekaće drugu generaciju, uprkos povlačenju ovog modela sa američkog tržišta zbog slabe prodaje.

Prva generacija Nissana Juke debitovala je 2010. i odmah izazvala oprečne komentare ljubitelja automobila – neki su ga smatrali izuzetni neprivlačnim, dok je za druge bio veoma zanimljiv jer se po izgledu izdvajao iz mase drugih na tržištu.

Vremenom se Juke izborio za mesto pod suncem pa je posle osam godina prodat u preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milion primeraka.

Zanimljivo je da je ovaj automobil, koji se za Evropu izrađuje u Velikoj Britaniji, već dugo u prodaji bez većih stilskih promena, ali uz tehnološka unapređenja, pa je i posle skoro jedne decenije veoma popularan među kupcima malih krosovera, uprkos velikoj konkurenciji.

Iako je jedan od najprodavanijih u svojoj klasi u Evropi, Juke nikad nije privukao isto interesovanje kod Amerikanaca.

Krosover karakterističnog dizajna je u prvoj godini kada se pojavio u SAD (2010.) prodat u 35.000 primeraka, prodaja je porasla na 38.000 jedinica godišnje 2013. i 2014, ali nakon toga je usledio pad, pa je 2017. kupljeno manje od 10.000 jedinica.

U junu 2018. Nissan je prodao samo 41 Juke u SAD, za razliku od skoro 900 u istom mesecu prošle godine, a više od 2.500 u junu 2015.

Zato je japanski proizvođač odlučio da ga povuče sa američkog tržišta.

Naslednik aktuelnog modela biće predstavljen u narednim mesecima, a počeće da se proizvodi 2019. godine.

"Stilski, novi Juke neće izgledati kao IMx koncept, pa ni kao novi Leaf", otkriva šef dizajna Nissana, Alfonso Albaisa i dodaje da će automobil posedovati "opaki stav" na putu.

*Neke stilske detalje spoljašnjsoti novi Juke mogao bi da preuzme od koncepta Gripz (na fotografijama)

Spekuliše se da će biti postavljen na Renault-Nissan-Mitsubishi mehaničku V-platformu. Pretpostavlja se da će koristiti benzinske trocilindarske 0.9 litarske motore i 1.2 litarske četvorocilindraše, u rasponu snage od 90 do 115 ks, koji su dostupni u modelima Micra i Qashqai.

Moguća je i dizel opcija, u vidu 1.5 litarskog agregata sa 110 "konja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.