Neverovatno: NEMA DOZVOLU, ali ipak je bolja od nekih koji se time bave

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatno: NEMA DOZVOLU, ali ipak je bolja od nekih koji se time bave

Oko 840000 sabraćajnih nezgoda dogode se zbog mrtvog ugla.

Automobili su danas nakrcani brojnim tehnologijama i sistemima asistencije, ali to ne znači da su svi problemi uklonjeni i da su apsolutno sigurni.

I dok je problem mrtvog ugla od pozadi otklonjen kod automobila opremljenih sistemom koji zvučnim i svetlosnim signalom u bočnom retrovizoru upozoravaju vozača na opasnost udarca na objekat koji se pomera u mrtvom uglu, problem koji stvara prednji A nosač je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i dalje tu.

Bilo je pokušaja pa su neki proizvođači A nosač podelili na dva tanja nosača, drugi pokušali transparentnim rešetkastim nosačima, ali stvari su otprilike ostale iste kao i kod prvih automobila s čvrstim krovom. Čak su i gore, jer se u A nosače neretko ukrca i poneka oprema poput zvučnika, sportskih mernih instrumenata i slično.

A radi se o velikom problemu. Na primer, prema američkom NHTSA-u, oko 840.000 saobraćajnih nezgoda uzrokovano je zbog pojave mrtvog ugla kad vozač ne vidi drugog učesnika u saobraćaju.

Jedna 14-godišnja devojka još nema vozačku, ali kaže da prva ima potpuno rešenje ovog problema.

Alaina Gasler nije vozač, ali je prepoznala veliki bezbednosni aspekt ovog problema, i to toliko dobro da ga je rešila na genijalan način, javljaju pojedini američki mediji.

Prošle sedmice svoje je rešenje predstavila na takmičenju"Broadcom MASTERS" za srednjoškolce.

Njen projekt se zove "Unapređenje bezbednosti u automobilu uklanjanjem mrtvog ugla", a rešenje je vrlo jednostavno.

"Postavila sam kameru ispred A nosača, a ona šalje videoprojektor koji projektuje sliku na unutrašnji deo nosača čime vozač vidi iza nosača", objašnjava svoje rešenje tinejdžerka. Ona je za ovo rešenje osvojila nagradu i plasirala se na državno takmičenje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.