Koliko će nam biti tanji novčanik zbog skuplje registracije VIDEO

Izvor: B92, 05.Avg.2022, 10:25

Koliko će nam biti tanji novčanik zbog skuplje registracije VIDEO

Vlasnici automobila koje pokreću motori snage preko 110 kW, odnosno 150 KS, najviše će osetiti ovo poskupljenje.

Od ponedeljka, 8. avgusta, svi vozači će morati da plate registraciju automobila znatno više nego do sada. Proverili smo koliko je i zbog čega registracija poskupela.

Povećanje cene od 22 odsto se odnosi na cenu polise od autoodgovornosti, a ne na celokupan iznos registracije, što ipak znači da će vozači prilikom registracije vozila morati da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdvoje nekoliko hiljada dinara više.

S tim što svi vlasnici motornih vozila neće plaćati istu cenu jer se cena autoodgovornosti tarifira po snazi motora, znači po kilovatima. Postoji sedam tarifa gde je napravljena gradacija na osnovi snage motora.

Vlasnici automobila koje pokreću motori snage preko 110 kW, odnosno 150 KS, najviše će osetiti ovo poskupljenje i moraće da izdvoje 5 do 6 hiljada dinara više nego do sada.

Najzastupljeniji modeli su automobili snage od oko 50-60 kilovata i njihovo poskupljenje će biti za 2000 dinara u odnosu na stare cene registracije.

Svako poskupljenje registracije vozila mora biti odobreno od strane sektora za nadzor osiguranja Narodne Banke Srbije. U ovom slučaju zahtev za poskupljenjem su podnela udruženja osiguravajućih kuća, koje u svom portfelju imaju autoodgovornost.

Ovo poskupljenje se primenjuje od prvog avgusta, neke osiguravajuće kuće nisu počele da ga primenjuju, ali imamo nezvaničnu informaciju da će od ponedeljka osmog avgusta sve kuće imati tu cenu veću za 22 posto.

Što se tiče razloga ovog poskupljenja, navode se inflacija, rast cene delova i usluga transporta.Jedan od obrazloženja zašto je došlo do poskupljenja autoodgovornosti je to da cene nisu poslednjih par godina korigovane, niti je došlo do bilo kakvih promena osuguranja. Na rast cene polise može uticati i to da li ste prethodnih godina izazvali ili učestvovali u udesu.

Možete posetiti sajt registracija vozila i u sekciji osiguranja pronaći stavku poređenje cena osiguranja gde možete unosom snage motora u kilovatima da izračunate tačno koliko će iznositi osuguranje za vaš tip automobila.

Inače, ovo je prva promena cene polise obaveznog osiguranja za automobil još od 2014. godine. Talas poskupljenja očigledno nije zaobišao ni osiguravajuće kuće.

Pogledajte prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.