Kako se koristi klima uređaj da se odmagle stakla?

Izvor: B92, 06.Okt.2022, 16:56

Kako se koristi klima uređaj da se odmagle stakla?

Iako preko dana i dalje imamo temperature od dvadesetak stepeni uz više nego pristojnu "količinu" sunca, jutarnje temperature mogu da budu prilično niske, pišu polovni automobili.

Uz niske temperature stiže i problem sa magljenjem stakala. Taj problem ne samo što iritira, pošto se stakla često zamagle odmah nakon što ih obrišete, već vas dovodi i u veoma rizične situacije u vožnji.

Kako najbrže odmagliti stakla?

Koristite klima uređaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zato je važno da vam klima uređaj bude ispravan uvek – ne samo leti. Jednostavno, najefikasniji i najbrži način za odmagljivanje stakala je korišćenje klima uređaja.

Objasnićemo kako klima uređaj pomaže kod odmagljivanja stakala, pošto nekim vozačima to može da deluje nelogično.

Klima uređaj isušuje vazduh, tj. izvlači vlagu iz njega. Tako „suv“ vazduh veoma brzo uklanja kondenzaciju sa stakala. Još kada se vazduh zagreje, efekat je znatno bolji.

Zato temperaturu podesite na „najtoplije“, snagu duvanja na maksimum, usmerite vazduh ka staklima i uključite klima uređaj.

Naglašavamo da ovo nije uputstvo za sve automobile!

Kod nekih (iole novijih) ovaj proces aktivira se potpuno automatski - aktivira se pritiskom na dugme ili okretanjem komande za usmeravanje vazduha na odgovarajuću poziciju. Zato pročitajte uputstvo za korišćenje svog automobila da biste znali koja funkcija čemu služi.

Na primer, kada pritisnete dugme za odmagljivanje stakala, automatski će se aktivirati klima, ventilator će se uključiti „na maksimum“, upaliće se grejači stakala i usmeriti vazduh ka staklima.

Kod drugih automobila ta procedura je polu-automatska, da se tako izrazimo. Na primer, klima uređaj i grejači stakala će da se upale automatski, ali vi treba da podesite jačinu duvanja vazduha. Opet – pročitajte uputstvo za svoj auto da biste znali šta i kako treba da se uradi.

U svakom slučaju, činjenica je da se čista stakla manje magle, pa redovnim pranjem unutrašnje strane stakala možete osetno da ublažite ovu pojavu.

Takođe ne smeta ako primenite neko od sredstava protiv magljenja. Tu su razni sprejevi i maramice za brisanje kojima se na staklo prilikom brisanja nanosi sredstvo protiv magljenja. Neka su manje efikasna, neka više... Efikasnost zavisi i od pravilnog korišćenja.

Kada su u pitanju „narodna“ rešenja, nećemo ulaziti u njihovu efikasnost, ali imate na raspolaganju mnogo informacija i saveta, pa možete da ih testirate.

Podsetimo se i da prljav i star filter kabine može u velikoj meri da utiče na pojačanu pojavu kondenzacije na staklima.

Isto i kao curenje malog hladnjaka (grejača kabine), koje može da bude neprimetno, ali ukoliko antifriz curi unutar kabine, on isparava, „lepi“ se za stakla i time ih čini znatno podložnijim magljenju.

Stoga ukoliko sumnjate da vam se stakla „neprirodno“ magle, potražite tragove curenja atifriza iz grejača kabine, kao što su vlažne fleke na tepihu, slatkast miris (naročito kada radi grejanje) i proverite da li opada nivo antifriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako se koristi klima uređaj kada vam treba da ODMAGLITE STAKLA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2022, 16:24

Iako preko dana i dalje imamo temperature od dvadesetak stepeni uz više nego pristojnu "količinu" sunca, jutarnje temperature mogu da budu prilično niske, pišu polovni automobili...Uz niske temperature stiže i problem sa magljenjem stakala. Taj problem ne samo što iritira, pošto se stakla često...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.