HR: Za osam sati planule subvencije za kupovinu 2.000 električnih vozila

Izvor: B92, 11.Jun.2021, 09:57

HR: Za osam sati planule subvencije za kupovinu 2.000 električnih vozila

Građani i firme u Hrvatskoj pokazali su u četvrtak veliki interes za kupovinu energetski efikasnih vozila pa su do popodnevnih sati rezervisali svih predviđenih 90 miliona kuna (oko 12 miliona evra) subvencija Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, zbog čega je Javni poziv privremeno zatvoren.

Prijem zahteva započeo je u četvrtak ujutru u osam sati preko prodajnih mesta za vozila, tako da su za manje od osam sati ukupno primljena 1.464 zahteva za sufinansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1.950 vozila, rekla je za Hinu načelnica Sektora za energetsku efikasnost Maja Rajčić.

Ona je kazala da su 60 odsto zahteva podneli građani odnosno fizička lica.

Dve trećine prijavljenih vozila su M1 kategorije, dakle putnički automobili za koje je prosečno traženo 63.000 kuna (8.400 evra).

Zahvaljujući podsticajima neki od modela električnih automobila cenovno su stali uz bok klasičnim automobilima iste klase, stoga ne čudi, kaže Rajčić, da su među najprodavanijima bili oni srednje klase.

Veliki interes bio je i za električne motocikle, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna (2.670 evra).

Nakon što su građani i firme rezervisali tražene subvencije, u Fondu kažu da su oni koje su se prijavili dužni da u roku od osam dana na račun prodavca uplate obavezni minimalni depozit, a prodavac će u aplikaciju Fonda učitati dokaz o prijemu uplate od strane kupca.

Nakon toga, kupcima će e-mailom stići potvrda o uspešnom završetku prijave na Javni poziv Fonda, a onima s potpunom i ispravnom dokumentacijom će na adresu stići i odluka i ugovor o sufinansiranju.

Sredstva će se isplaćivati jednokratno, u roku od 30 dana od prijema potpune dokumentacije za isplatu.

U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom depozita, Fond će ponovno otvoriti javni poziv te će prodavci nastaviti sa primanjem zahteva do ukupno raspoloživog budžeta.

"Naš cilj je da sredstva za kupovinu energetski efikasnih vozila dodeljujemo kontinuirano. Želimo da dođemo u fazu da, poput nekih drugih članica EU, imamo trajno otvoreni poziv tako da se svako ko se odluči na kupovinu takvog vozila može u svakom trenutku direktno prijaviti", zaključila je Rajčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.