GM zatvara 5 fabrika u SAD i Kanadi, ubija nekoliko modela

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM zatvara 5 fabrika u SAD i Kanadi, "ubija" nekoliko modela

Potvrđene su najave da će General Motors staviti katanac na kapije nekoliko pogona na severnoameričkom kontinentu, zbog čega će čak oko 15% radnika auto-giganta iz SAD ostati bez posla.

Proizvođač automobila General Motors (GM), u čijem vlasništu su brendovi kao što su Chevrolet, Cadillac i Buick, otpustiće 14.700 fabričkih radnika i nižih službenika u Severnoj Americi.

Opuštanja su deo plana kompanije u okviru restrukturiranja koje treba da dovede do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjenja troškova GM-a, ali i posledica fokusiranja na autonomna i električna vozila.

Većina fabrika zahvaćenih tim merama proizvodi automobile koji neće biti prodavani u SAD posle 2019. godine. One bi mogle biti definitivno zatvorene ili proizvoditi drugačija vozila.

Direktorka GM-a, Meri Bara, rekla da se automobilska industrija brzo menja i da se kreće ka vozilima na električni pogon, zatim samovozećim automobilima, kao i ka takozvanom "deljenju vozila" (car-sharing), čemu njena kompanija mora da se prilagodi.

Među modelima koji se ukidaju od 2019. u Americi su Buick LaCrosse, Cadillac CT6 i XTS, te Chevrolet Cruze, Impala i Volt.

Pored gašenja proizvodnje automobila, GM će zatvoriti i neke fabrike koje izrađuju komponente za pomenute modele, poput menjača i sl.

Na kraju, zatvaranje fabrika neće biti ograničeno samo na severnoamerički kontinent, s obzirom da je GM još ranije najavio ukidanje svog pogona u Južnoj Koreji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.