Doboš kočnice imaju budućnost: Njihova tehnologija bolja je za električne automobile

Izvor: B92, 04.Jul.2022, 14:52

Doboš kočnice imaju budućnost: Njihova tehnologija bolja je za električne automobile

Doboš kočnice idealne su za električne modele u kojima se mnogo manje koriste klasične kočnice.

Jedno od češćih pitanja svojevremeno je bilo: kakve kočnice imaš "pozadi"? Ako biste rekli doboš, imali biste slabiji, lošije opremljen model, jer diskovi su bili standard na svim točkovima u skupljim verzijama.

Međutim, doboš kočnice se izgleda vraćaju na velika vrata. Sa novom tehnologijom elektronske kontrole kočnica (a ne hidraulične), mali motori upravljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << silom kočenja, a doboš kočnice idealne su za električne modele u kojima se mnogo manje koriste kočnice.

Naime, električni automobili u velikoj meri usporavaju regeneracijom energije kočenja. Ovu energija se koristi za dopunu baterije. Zbog toga se klasične kočnice sve manje koriste.

Uz adekvatan stil vožnje, čak i do 95 odsto usporavanja električnog automobila apsorbuje sistem regenerativnog kočenja. To je dobro za bateriju vozila, ali loše za diskove kočnica.

Kada automobil ostane na kiši nekoliko dana, na diskovima se često može videti tanak sloj rđe. On obično nestane nakon što zakočite nekoliko puta, osim kod električnih automobila. Ovaj sloj rđe nastavlja se nakupljati i u ekstremnim slučajevima može čak dovesti do kvara sistema za kočenje.

Doboš kočnice nemaju taj problem jer imaju zatvoreni sistem, koji nije toliko osetljiv na spoljne uticaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Doboš kočnice imaju budućnost: Njihova tehnologija bolja je za električne automobile

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2022

Doboš kočnice idealne su za električne modele u kojima se mnogo manje koriste klasične kočnice...Jedno od češćih pitanja svojevremeno je bilo: kakve kočnice imaš "pozadi"? Ako biste rekli doboš, imali biste slabiji, lošije opremljen model, jer diskovi su bili standard na svim točkovima u...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.