Dizel umire u SAD? Ne baš

Izvor: B92, 22.Jan.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dizel "umire" u SAD? Ne baš

Iako je "dizelgejt" afera sa varanjem Volkswagena na testovima emisije štetnih gasova 2015. pokrenula akciju "izbacivanja" dizel motora iz automobilske industrije, realna slika na tržištu je malo drugačija.

Nakon što je ova afera koštala VW čak 30 milijardi dolara, kompanija iz Volsfburga je sa svojim podružnicama Audijem i Porscheom prestala prodaju dizela u SAD, a to ispratio Mercedes, mnogi su pomislili da će i ostatak konkurencije odustati od plasiranja automobila na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dizel pogon u "zemlji hrabrih i jednakih", ali se dogodilo upravo suprotno.

Mnogobrojni proizvođači, među kojima se ističu BMW, Mazda, Jeep i Kia najavili su lasiranje velikog broja novih SUV i krosover modela sa dizelima pod haubom.

Prethodnica je bio domaći adut GM sa Chevrolet Equinox i GMC Terrain krosoverima sa 1.6-litarskim dizelom, koji se ističe izuzetnom štedljivošću od za ovu klasu automobila odličnih 7,7 litara na 100 kilometara.

Zatim se priključio britanski ponos Jaguar Lend Rover sa Range Roverom, Range Rover Sportom i Land Rover Discoveryjem koje pokreću 3.0-litarski agregati, te Jaguar F-Pace i novi Range Rover Velar sa 2.0-litarskim varijantama sa ogromnim obrtnim momentom od 600, odnosno 430 Nm.

Početkom 2018. Kia je najavila dolazak Sorenta u SAD sa 2.2-litarskim rednim četvorocilindrašem od skoro 200 KS i 440 Nm, te Mazda svoj CX-5 sa agregatom iste zapremine. Štaviše, Mazda sa Toyotom planira izgradnju fabrike u SAD vrednu 1,6 milijardi dolara, čiji će kapacitet biti 300.000 vozila godišnje, pa bi štedljivi dizeli lako mogli da preplave američke drumove.

Na sve to, dolazi i premijum proizvođač BMW koji će sigurno uz svoje SUV modele X3, X5 i X7 koji se sklapljaju u Spartanburgu u Južoj Karolini ponuditi i dizelaše, a očekuje se pre svih 3.0-litarski redni "šestak" od 261 KS i 620 Nm.

Na kraju, domaći ponos iz redova italijansko-američke kompanije FCA, Jeep, sledeće godine donosi novog Wranglera sa 3.0-litarskim "EcoDiesel" motorom sa 600 Nm. Ovaj agregat je do skoro bio dostupan u Grand Cherokeeju, a omogućava domet od skoro 1.000 km sa jednim rezervoarom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.