Da li ste spremni za vožnju po pravoj zimi?

Izvor: B92, 21.Jan.2019, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste spremni za vožnju po pravoj zimi?

Prema najavama meteorologa, u nedeljama i mesecima koji su pred nama očekuje nas promenljivo vreme, ali ni ova zima nece otići, a da nas povremeno ne iznenadi temperaturom ispod nule, snegom i padavinama, kao što je to slučaj ovih januarskih dana.

***

Dok za mnoge snežni pokrivač najavljuje početak zimskih radosti, vreme praznika i odmora, onima kojima je sedenje za volanom svakodnevica, mraz, mokri kolovozi i susnežica mogu da zadaju dodatne brige.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Čišćenje i odmrzavanje staklenih površina, poteškoće u startovanju automobila mogu da nam pokvare raspoloženje već u prvim jutarnjim satima. Pravi zimski minus posebno alarmira vlasnike vozila na dizel pogon zbog verovatnoće "smrzavanja" ove vrste derivata na temperaturama koje su ispod nule.

Reč je o uticaju kristala parafina koji mogu da se formiraju na niskim temperaturama u ovoj vrsti pogonskog goriva, usled čega dolazi do zgušnjavanja i zamućivanja dizela što kao posledicu može da ima blokiranje dotoka goriva i otežan start motora.

Prema postojećem Pravilniku o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla, naftne kompanija su u obavezi da zadovolje sve karakteristike koje se odnose na odgovarajuću tačku fitrabilnosti dizel derivata na temperaturama do minus 10 stepeni Celzijusovih.

Ipak, pitanje je koliko su dizel motori pouzdani ukoliko dođe do daljeg pada spoljne temperature?

Iz najveće naftne kompanije u Srbiji i lidera na domaćem tržištu naftnih derivata, kompanije NIS, poručuju da su u potpunosti spremni za ekstremno niske temperature, jer je potrošačima na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama pored standardnog Evro-5 dizel derivata sa poboljšanim niskotemperaturnim karakteristikama, na raspolaganju i premijum G-Drive dizel gorivo obogaćeno kompleksom aditiva zahvaljujući kojima se obezbeđuje bolji start, stabilan rad i pouzdanost performansi motora čak i na debelom minusu.

Osim toga, aktivna antikorozivna komponenta koju sadrži ovaj premijum derivat kompanije NIS doprinosi zastiti od korozije, odnosno pruža profesionalnu zastitu čitavom sistemu za gorivo.

Bolje sprečiti nego lečiti – poznata je izreka koju možemo da primenimo u svim segmentima svakodnevnog života.

Ukoliko se pridržavamo nekoliko saveta koji se odnose na bezbednu i pouzdanu vožnju, upravljanje automobilom na niskim temeperaturama ne mora bude izazov, već pravo zadovoljstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.