DŽABE SVA ELEKTRONIKA! Tesla ukraden za 30 sekundi! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Avg.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽABE SVA ELEKTRONIKA! Tesla ukraden za 30 sekundi! (VIDEO)

Skupa igračka, da tako lako nestane.

Moderni automobili se obično oslanjaju na sistem zaključavanja bez ključa, pa vozilo može da otključa i pokrene samo onaj koji kod sebe ima odgovarajući privezak. Radi se o jednostavnijem sistemu koji vozače oslobađa ciljanja brave u mraku, te drugih komplikacija, ali koji donosi i neke probleme.

Tako je u Velikoj Britaniji nedavno zabeležen slučaj u okviru kojeg su kradljivci uspeli da „prevare“ Tesla automobil da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sam otključa, što im je pružilo priliku da ukradu vozilo. Najgore je to što je čitav proces potrajao samo 30 sekundi, što znači da vozilo može da bude ukradeno pre nego vlasnik shvati šta se događa. Otključavanje je moguće zahvaljujući signalima koji su identični onima koje vozilu šalje privezak kojim se automobil inače otključava, a na snimku se vidi da jedan od kradljivaca drži relej kojim pojačava signal tako da vozilo „poveruje“ da je ključ u blizini, te se otključava i pokreće motor.

Prema izveštajima, najveći broj ukradenih Tesla automobila u Sjedinjenim Američkim Državama biva uspešno vraćen vlasnicima, dok je u Evropi situacija drugačija, pa se većina vozila nikada ne pronađe, a zahvaljujući sofisticiranim načinima krađe. Kompanija je upravo zbog toga počela da isporučuje dodatne načine za zaštitu, a poput poboljšane kriptografije za privezak za otključavanje, te opcije „PIN to drive,“ koja zahteva dodatno unošenje podataka kako bi se pokrenuo motor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.