Cene polovnjaka u Nemačkoj ruše rekorde, nikada nisu bili ovako skupi

Izvor: B92, 27.Sep.2021, 09:06

Cene polovnjaka u Nemačkoj ruše rekorde, nikada nisu bili ovako skupi

Samo je prošle godine prosečna cena polovnog automobila u Nemačkoj porasla za približno 3.000 evra.

Prosečna cena polovnog automobila u Nemačkoj u septembru je dostigla astronomsku cifru od 23.196 evra.

Prošlu godinu obeležili su neprestani potresi na svetskom tržištu automobila. Toga nije bilo pošteđeno ni najvažnije automobilsko tržište u Evropi - Nemačka.

Prvo, sa pandemijom koronavirusa i povezanim blokadama, činilo se da će industrija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propasti zbog nedostatka kupaca novih i polovnih automobila.

Lokalni saloni automobila bili su praktično zatvoreni više meseci. Iz bezbednosnih razloga čak su i deklarisane pristalice javnog prijevoza masovno odlučili da se vrate u svoje automobile.

U međuvremenu se pokazalo da kupovina novih automobila nije tako jednostavna, jer zbog pandemije mnogi proizvođači imaju velika kašnjenja u proizvodnji, a osim toga, cene su naglo porasle, takođe zbog novih zakona koji ograničavaju izduvne gasove.

Budući da kupci ne mogu lako da dođu do novih automobila, teže se opraštaju od svojih vozila, što za posledicu ima da je nekoliko stotina hiljada polovnih automobila manje u ponudi u odnosu na prethodne godine, a uz mnogo veću potražnju od uobičajene.

Učinke je lako predvideti. U Nemačkoj je cena polovnih automobila prilično visoka.

Dok su ranijih godina, barem tokom letnih meseci, cene obično padale, jer su potencijalni kupci novac trošili na turistička putovanja i razonodu, ove su godine čak i juli i avgust bili sa rekordnim cenama polovnih automobila.

Prema podacima koje je prikupio AutoScout24, najveći nemački oglašivač polovna vozila, prosečna cena polovnih automobila u avgustu je bila 23.196 evra, što je povećanje od 250 evra u odnosu na rezultate iz jula i neverojatno povećanje od 3.000 evra u odnosu na avgust 2020. godine.

Zanimljivo je da je i pored mišljenja da će se ljudi, budući da je u salonima novih vozila najveća ponuda električnih i hibridnih automobila, okrenuti benzinskim i dizelskim vozilima na tržištu polovnjaka – dogodilo da su poslednjih meseci najviše poskupeli električni automobili.

Prosečna cena polovnog električnog automobila u avgustu je iznosila 35.573 evra, što je povećanje od 14,6%. od početka 2021.

Od početka godine cene hibrida porasle su u proseku za 8,5 odsto, benzinaca za 7,6 odsto, a dizelaša za manje od 6 procenata.

Nemcima su se očigledno sviđali i automobili sa pogonom na tečni naftni gas (LPG). Iako su još relativno jeftini i njihove su prosečne cene od početka godine porasle za 10,7%.

Naravno, tako visoke cene proizlaze i iz činjenice da nemački kupci polovnih automobila preferiraju relativno mlade, funkcionalne i dobro opremljene automobile.

Lošiji, stariji ili neispravni izvoze se, uglavnom u zemlje Balkana i istočne Evrope.

Na primer, veliki dizelaši koji ne zadovoljavaju trenutne standarde izduvnih gasova relativno su jeftini, jer ne samo da su opterećeni visokim porezom, već sa njima ne možete voziti centrima mnogih nemačkih gradova.

Analitičari su takođe primetili da nivo cena nije isti u celoj Nemačkoj – razlike su velike, npr. prosečna cena polovnog automobila u Hamburgu iznosi čak 24.715 EUR, u Berlinu 21.809 EUR, dok blizina Sarbrikena "samo" 19.890 EUR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.