Audi predstavio prvi električni SUV - biće jeftiniji od Tesle FOTO

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Audi predstavio prvi električni SUV - biće jeftiniji od Tesle FOTO

Audi je u San Francisku održao svetsku premijeru modela E-Tron, samo dve sedmice pošto je Mercedes predstavio sopstveni električni SUV - EQC.

Stopama Tesle, koji je još pre nekoliko godina ponudi kupcima SUV na struju – Model X, sa malim zakašnjenjem kreću nemački proizvođači premijum vozila.

Početkom septembra debitovao je Mercedesov SUV EQC, a sada je Audi predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovog rivala.

Iako E-Tron nije prvi produkcijski električni model ovog brenda – Audi je 2016. proizvodio sportski R8 e-tron na struju, ali je taj automobil nakon samo godinu dana povučen sa tržišta zbog slabe prodaje – nemački proizvođač smatra da prava električna era započinje upravo novim SUV-om.

Za razliku od nekih drugih EV modela iz savremene produkcije, Audi E-Tron po dizajnu spoljašnjosti ne odstupa mnogo od ostatka game ovog brenda.

Na prvi pogled, auto izgelda kao bilo koji Audijev SUV sa konvencionalnim motorom, a tek izbliza se vide sitne razlike, poput drugačije prednje maske.

Dužina Audi E-Trona je 4.900 mm, širina je 1.930 mm, a visina 1.666 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.924 mm, a zapremina prtljažnika 807 litara.

Nemački proizvođač kaže da je automobil konstruisan da udobno preveze 5 odraslih putnika.

U kokpitu dominiraju digitalni ekrani – pored tri velika, 2 na centralnoj konzoli i jednog na instrument tabli, u uglovima prednjih vrata ispod "A" stubova nalaze se dva mala displeja na kojima se prikazuje slika sa spoljnih kamera koje menjaju ogledala u retrovizorima.

Naime, Audi će na tržištima gde je to zakonski regulisano ponuditi kamere umesto klasičnig spoljnih retorvizora.

Sličan sistem predstavio je krajem prošle sedmice Lexus na svom modelu ES za japansko tržište, ali su ekrani u Audiju lepše uklopljeni u enterijer vozila.

E-tron za pogon koristi dva asinhrona elektromotora, koji se napajaju električnom energijom iz baterija kapaciteta 95 kWh.

Audi na premijeri nije saopštio specifikacije pogonskih jedinica, ali je otkrio da je E-Tron u stanju da ubrza 0-60 milja na sat (0-96 km/h) za 5,5 s, pre nego što dostigne maksimalnih 200 km/h.

U nemačkom proizvođaču kažu da su njihovi elektromotori mnogo više od pukog podatka o snazi i ističu sistem za rekuperaciju električne energije koji omogućava da se deo kinetičke energije prilikom otpuštanja pedale gasa vraća u električni sistem automobila.

U Audiju tvrde da je, u zavisnosti od uslova vožnje, ovaj sistem u stanju da obezbedi i do 30% ukupne autonomije E-Trona.

Kada je reč o radijusu kretanja, Audi je i tu ostao tajnovit i nije objavio zvanične informacije o maksimalnoj autonomiji sa punim baterijama. Nezvanično, ona iznosi oko 400 km.

E-Tron ima pogon na sva 4 točka i koristi sistem "vektorisanja obrtnog momenta", kao i sistem koji kontroliše prijanjanje svakog od točkova ponaosob i sprečava da dođe do proklizavanja u milisekundi.

Audi je obezbedio vozaču sedam različitih modova vožnje, od udobnog krstarenja automobilom, preko energetski efikasne, pa sve do sportske vožnje. U zavisnosti od brzine vozila i izabranog režima vožnje, sistem oslanjanja se spušta ili podiže u rasponu od 76 mm.

E-Tron podržava brze punjače do 150 kW, pa je baterije moguće dopuniti do 80% kapaciteta u roku od 30 minuta.

Audi je svoj SUV na struju predstavio u San Francisku, pa je shodno tome najavio i cene za američko tržište. Prodaja počinje u drugom kvartalu 2019. godine, a Audijev električni SUV biće jeftiniji od Teslinog rivala, Modela X.

Osnovna verzija sa paketom Premium Plus koštaće 74.800 dolara, nešto bogatije opremljen Prestige ima cenu od 81.800 dolara, a u vrhu ponude biće Audi E-Tron First Edition koji će se prodavati po ceni od 86.700 dolara.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.