U zagrebačkom kafiću porudžbine od gostiju prima prvi hrvatski digitalni konobar

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 01.Jul.2019, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zagrebačkom kafiću porudžbine od gostiju prima prvi hrvatski digitalni konobar

Konobari ne treba da strahuju, neće ih zameniti androidi, kaže vlasnica i direktorica lokala Marija Kukuruzović, Digitalni Konobar je aplikacija koja će osoblju lokala olakšati i ubrzati svakodnevni posao.

Reč je o jednoj od mogućnosti nove mobilne aplikacije YumiYum, iza koje stoje profesionalni chef Giuseppe Pette i preduzetnica Andrea Rukavina, a prema njihovim očekivanjima do kraja godine tu će aplikaciju preuzeti najmanje hiljadu hrvatskih kafića. Zato je ekipa lista >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << otišla u Red Apple Pub i, na njegov prvi radni dan, odlučili da testira uslugu digitalnog konobara.

Funkcioniše tako da ugostitelj na stolove u svom lokalu zalepi nalepnice s QR kodom. Gost, umesto da čeka konobara koji će preuzeti njegovu porudžbinu, preko aplikacije YumiYum skenira QR kod sa stola, što ga vodi u digitalni jelovnik i onda se poruči.

Porudžbina u tom trenutku stiže na šank, s brojem stola s kojega je kod skeniran. Minut posle stiže konobar Josip Biondić s porudžbinom. U ugostiteljstvu radi već 28 godina, kaže, a očekuje da će mu aplikacija olakšati posao. Kako je izračunao, aplikacijom je upravo uštedeo 25 metara hoda, koliko je udaljenost od šanka do stola.

Bila je to i originalna ideja chefa Giuseppea Pettea, koji je u ugostiteljstvu 23 godine. Kako kaže, tu se svaki korak broji.

Poznate su mi situacije praznog hoda, konobar prvo ide do stola, uzme porudžbinu, a sve vreme gosti za drugim stolovima čekaju. Preko aplikacije gost dobije to što je tražio puno brže, a konobar je „uštedeo“ puno koraka – objasnio je Pette.

Dodaje i da su aplikaciju YumiYum planirali da predstave najesen, ali podstaknuti alarmantnim stanjem u ugostiteljstvu, nedostatkom radne snage, odlučili su da krenu sada, dok turistička sezona tek uzima maha.

Verujte mi, ja nisam prodavac, stvarno želim da pomognem ugostiteljstvu jer znam šta znači raditi u tom sektoru i ceo dan se znojiti u kuhinji – kaže chef Pette.

Rođen u Reci, otac mu je iz Kalabrije, s juga Italije, a majka Hrvatica, mnogima je poznat i kao jedan od mentora u kulinarskom showu “Tri, dva, jedan – kuhaj!”. Pette je velik deo svoje kuvarske karijere proveo radeći u prestižnim restoranima i hotelima u inostranstvu, Italiji, Austriji, Belgiji, a sada, kaže, želi u Hrvatsku da uvede evropski ugostiteljski mentalitet.

Naravno, to ne znači da će tehnologija zameniti čoveka, ali može mu olakšati posao – ističe Pette. Na ideju o mobilnoj aplikaciji YumiYum došao je pre četiri godine, kaže, jer je i sam potrošač, odlazi u kafiće i restorane i primetio je da zbog velikih gužvi gost ponekad mora dugo da čeka na svoju porudžbinu, a konobar prevali kilometre jurcajući gore-dole lokalom.

Ambicije za YumiYum, priča dvojac, ne staju na Digitalnom Konobaru. Cilj je digitalizovati celu HoRaCa industriju, a onda krenuti i u osvajanje svetskog tržišta preko različitih distributera. Distributer za hrvatsko tržište, kažu, je kompanija Contact Plus, kojoj se ugostitelji mogu obratiti ukoliko žele tehnologiju YumiYum da uvedu u svoje lokale.

Osim Digitalnog Konobara, YumiYum aplikacija za goste će biti i društvena mreža. Nešto kao američki Yelp, platforma na kojoj gosti mogu da ostavljaju svoje fotografije, recenzije i komentare o hrani, usluzi i ambijentu restorana koji posećuju. Osoblje restorana, konobari i kuvari, moći će u aplikaciji pristupiti tržištu rada. Tačnije, da naprave svoje profile i preko ocena gostiju grade reference koje im mogu omogućiti napredovanje i bolje plaćene poslove. Dugoročni plan YumiYum-ja je da se ubaci i na tržište dostavu hrane, na kojem se već pozicioniralo nekoliko dostavnih aplikacija, Pauza, Wolt, Glovo.

Naša je ideja da gost, umesto da pretražuje restorane, može pretraživati preko ključnih reči. Znači, ako želi najbolje sarajevske ćevape, da to jednostavno upiše u pretraživač i aplikacija pronađe sve lokale u njegovoj blizini koje može posetiti ili iz kojih može naručiti ćevape – objasnio je Giuseppe Pette.

YumiYum vlasnicima lokala ne bi uzimao proviziju na svaku dostavu. Naplaćivao bi im mesečnu pretplatu u iznosu od 150 do 250 kuna, a prema njihovom biznis modelu, glavni izvor prihoda ostvarivali bi od dobavljača opreme.

Izvor: jutarnji.hr
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.