OBARANJE REKORDA Eplov kvartalni profit čak 18 miljardi dolara

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBARANJE REKORDA Eplov kvartalni profit čak 18 miljardi dolara

Američki tehnološki gigant Epl (Apple) prijavio je neto dobit od 18 milijardi dolara u prvom kvartalu fiskalne godine, što je najveći kvartalni profit ikada do sada u jednoj kompaniji na berzi.

Bonitetska agencija Standard end Purs (Standard & Poors) navodi da je profit Epla veći od 15,9 milijardi dolara koliko je bio raniji rekord kompanije EksonMobil (ExxonMobil) u drugom kvartalu 2012, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Skoku dobiti najviše je doprinela rekordna prodaja "pametnih" mobilnih telefona, "ajfona".

Epl je prodao 74,5 miliona "ajfona" u kvartalu završenom 31. decembra, daleko više od predviđanja većine analitičara za prodaju najnovijeg Eplove sprave koja je izašla u septembru.

U razgovoru sa finansijskim analitičarima direktor Epla Tim Kuk rekao je da je potražnja za telefonima bila "zapanjujuća".

Međutim, prodaja tablet računara Ajped (iPad) i dalje je razočaravajuća - opala je za 18 odsto 2014. u odnosu na godinu dana ranije.

Potražnja za veći Eplov "ajfon", "6 Plus" je izgleda doprinela porastu dobiti i povećala maržu Eplove zarade po telefonu za dva odsto, na 39,9 odsto.

Velika prodaja "ajfona" takođe je povećala ukupne prihode kompanije na 74,6 milijardi dolara što je 30 procenta više nego godinu dana ranije. Neto prihod je bio viši za 38 odsto i iznosio je 18 milijardi dolara.

Akcije Epla porasle su za preko pet odsto na zatvaranju američke berze u utorak.

Impresivni rezultati Epla su takođe odraz njegovog pomeranja na kinesko tržište. Kompanija je puštanjem u prodaju nekoliko novih uređaja pred kraj godine, mogla da iskoristi svoj sporazum sa najvećom mobilnom mrežom na svetu, "China Mobile".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.