Google i Amazon na vrhu liste najinovativnijih kompanija pretekli Apple

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Mar.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google i Amazon na vrhu liste najinovativnijih kompanija pretekli Apple

LONDON - Prvi put u 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group (BCG): Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je bio na samom vrhu od 2005. godine. 

Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu, kaže BCG.

Iako tehnološke tvrtke drže devet od prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 10 mjesta, tradicionalne industrije čine više od polovice tvrtki u prvih 50 na popisu. Od tradicionalnih tvrtki najinovativniji je Adidas, koji je u samo godinu dana napredovao za 25 mjesta i sada se nalazi na 10. mjestu, čime je postao i najinovativnija tvrtka u Europi.

Od 2004. godine do danas je BCG ukupno 13 puta proveo spomenutu anketu među višim direktorima za upravljanje inovacijama, u brojnim zemljama i različitim industrijama, kako bi razjasnio položaj i stanje inovacija u poslovanju. Prošle godine je anketirano 2.500 direktora u tvrtkama s prihodima od više od 10 milijuna američkih dolara.

Prema rezultatima BCG-ova istraživanja pod nazivom "Najinovativnije tvrtke u 2019. godini: Uspon umjetne inteligencije, platformi i ekosustava", rastuća važnost digitalne tehnologije i dalje predstavlja glavni trend među inovatorima.

"Jasno je kako tvrtke koje se ne bave digitalnim inovacijama tehnološki već zaostaju", istaknuo je principal BCG-a u Hrvatskoj Tomislav Čorak. Dodao je da će, prema ocjeni ispitanika, tehnološke platforme, digitalno modeliranje, big data, mobilna rješenja i umjetna inteligencija ostvariti najveći utjecaj na poslovanje u sljedećih tri do pet godina.

Umjetna inteligencija već sada predstavlja osnovnu razliku između inovativnih i ostalih tvrtki. Najuspješniji inovatori na veliko traže načine kako bi primijenili umjetnu inteligenciju. Mnogi drugi, uključujući Siemens, BP, Marriott i nekoliko proizvođača automobila, koji posluju u tradicionalnim industrijama, aktivno koriste umjetnu inteligenciju.

Među ovogodišnjih 50 najinovativnijih tvrtki na svijetu nalazi se i 13 europskih tvrtki (za razliku od prošlogodišnjih 14). Od toga ih je devet iz Njemačke, tri su iz Nizozemske te jedna iz Francuske. U usporedbi s ostatkom razvijenog svijeta, europske se tvrtke mogu pohvaliti da su im inovacije na najvišem prioritetu u poslovanju. No, kada se gleda cijeli svijet, koji uključuje i zemlje u razvoju, najviši prioritet inovacija u poslovanju imaju kompanije u Indiji i Kini.
Pogledaj vesti o: Apple,   London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Mar.2019

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih kompanija, došlo je do promjene na vrhu ljestvice.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.