Apple zvanično kupuje Intelovo poslovanje sa modemima za milijardu dolara

Izvor: B92, 27.Jul.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple zvanično kupuje Intelovo poslovanje sa modemima za milijardu dolara

Već izvesno vreme Apple pokušava da smanji zavisnost od Qualcomma kada su u pitanju modemi za telefone. Tokom nekoliko godina kompanija je koristila Intelove delove u svojim telefonima, zajedno sa Qualcommovim rešenjima, ali je nakon dogovora koje su Apple i Qualcomm postigli pre nekoliko meseci, Intel izbačen iz ove priče.

To je dovelo i do situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Intel napusti tržište sa 5G modemima.

Sada je Apple preduzeo naredni korak, a kompanija je najavila kupovinu Intelovog poslovanja sa modemima za telefone, kako su i sugerisale glasine od ranije. Apple će za ovu akviziciju platiti milijardu dolara, a očekuje se da će sporazum biti okončan tokom četvrtog tromesečja ove godine. Oko 2.200 Intelovih radnika, koji rade na mobilnim modemima, preći će u Apple, a to će se desiti i sa intelektualnom svojinom i opremom.

Nakon što sporazum bude okončan, Apple će u svom vlasništvu imati preko 17.000 patenata za bežične tehnologije - od protokola za celularne standarde do arhitekture modema i operacija. Intel će i dalje moći da razvija modeme za PC, IoT uređaje i autonomna vozila - tačnije, za sve sem za telefone.

Ovim potezom, Apple će omogućiti da se veliki razvoj modema za mobilne uređaje odvija u kompanijinim postrojenjima i pod Apple-ovim nadzorom. Apple se nada da će uspeti da razvije rešenje koje je konkurentno onome što nudi Qualcomm, a koji će se u iPhone-ima naći za nekoliko godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Apple zvanično kupuje Intelovo poslovanje sa modemima

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2019

Već izvjesno vrijeme Apple pokušava da smanji zavisnost od Qualcomma kada su u pitanju modemi za telefone. Tokom nekoliko godina kompanija je koristila Intelove dijelove u svojim telefonima, zajedno sa Qualcommovim rješenjima, ali je nakon dogovora koje su Apple i Qualcomm postigli prije ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.