Apple platio Irskoj zaostali poreski dug od 14,3 milijardi evra

Izvor: ItRešenja.com, 21.Sep.2018, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple platio Irskoj zaostali poreski dug od 14,3 milijardi evra

Pre više od dve godine pokrenuta je istraga protiv Apple-a i njegove irske filijale zbog sumnje u utaju poreza, odnosno plaćanje istoga po stopama koje nisu u skladu sa zakonom. Evropska komisija je tada optužila Apple i Irsku da su posebnim dogovorima, koji nisu u skladu sa pravilima EU, ostvarivali značajne poreske olakšice ovoj kompaniji, a ona je zbog toga svoju dobit ostvarenu u drugim zemljama EU preusmeravala upravo u >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << Irsku – i tamo plaćala najnižu moguću stopu poreza prema dogovoru starom preko 20 godina.

Nakon višemesečne istrage, pa čak i protivljenja Irske da joj se preraspodeli 13 milijardi evra Apple-ovog poreza, krajem prošle je godine postignut dogovor i Apple je pristao u da potpunosti namiri ovako izračunat dug.

Preksinoć je irski ministar financija Paschal Donohoe objavio, a poverenica EK za tržišno takmičenje Margrethe Vestager potvrdila, kako je Apple napokon platio Irskoj na založni (escrow) račun – u potpunosti, tokom posljednja dva kvartala – porrski dug dobijen u obliku ilegalne državne pomoći zajedno sa kamatama.

Ukupan uplaćeni iznos obuhvata 13,1 milijardi evra glavnice i 1,2 milijarde evra kamata, ukupno 14,285 milijardi evra. Sledom toga EU će odustati od sudske parnice. Irska uprkos uplati neće odustati od svoje žalbe u kojoj će pokušati da dokaže kako Apple-u nije davala ilegalne subvencije kroz poreske olakšice. Sav novac ostaće na založnom računu do službenog okončanja svih sudskih postupaka vezanih uz ovaj slučaj.

Izvor: IT Vesti

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.