Apple negoduje zbog predloga da će svi mobilni telefoni u EU morati da imaju univerzalni punjač

Izvor: B92, 24.Sep.2021, 13:12

Apple negoduje zbog predloga da će svi mobilni telefoni u EU morati da imaju univerzalni punjač

Evropska unija saopštila je da će narediti uvođenje univerzalnih punjača za mobilne telefone. Iako se najavljene promene još nisu dogodile, Apple bi već mogao biti prinuđen da uvede neke izmene ovom najavom.

"Evropski potrošači već dugo su frustrirani što u svojim fiokama imaju nekompatibilne punjače. Dali smo industriji više nego dovoljno vremena da smisli vlastita rešenja, ali sada je vreme za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvođenje zakonodavnih mera za zajedničke punjače", rekla je Margarete Vestanger, šef EU za tehnologiju. Dodala je da je ovo važna pobeda za korisnike i životnu sredinu, a u skladu sa zelenim i digitalnim aspiracijama.

Prema Evropskoj komisiji, građani EU poseduju u proseku tri punjača. Međutim, čak 38% potrošača navodi da nije moglo napuniti telefon barem jednom, jer odgovarajući punjač nije bio pri ruci. Prema Evropskoj komisiji, oko 2,8 milijardi evra godišnje se potroši na kupovinu dodatnih punjača, koji nisu isporučeni zajedno sa uređajem. Evropski zvaničnici su u prošlosti ulagali napore da nateraju industriju da standardizuje punjače.

Apple je već reagovao na nove promene, rekavši da je zabrinut da će strogi propisi koji zahtevaju samo jednu vrstu punjača obeshrabriti inovacije, što će na kraju naneti štetu potrošačima. Međutim, na kraju su diplomatski dodali da će se “angažovati sa zainteresovanim stranama, kako bi im pomogli da pronađu rešenje koje štiti interese potrošača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Apple negoduje zbog predloga da će svi mobilni telefoni u EU morati da imaju univerzalni punjač

Izvor: B92, 24.Sep.2021

Evropska unija saopštila je da c&#769;e narediti uvođenje univerzalnih punjača za mobilne telefone. Iako se najavljene promene još nisu dogodile, Apple bi vec&#769; mogao biti prinuđen da uvede neke izmene ovom najavom.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.