Zbog kresanja transfera iz republičkog budžeta opštine pred kolapsom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog kresanja transfera iz republičkog budžeta opštine pred kolapsom

Nakon najave ministarke državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički da će u 2016. godini biti smanjena izdvajanja iz republičkog budžeta za jedinice lokalne samouprave, čelnici nekoliko vojvođanskih gradova i opština složili su se da će to lokalima doneti nove probleme. Zamenik predsednika opštine Vrbas Milan Glušac kazao je za RTV da treba preispitati podelu lokalnih samouprava po razvijenosti. Predsednik opštine Inđija Petar Filipović ocenio je da u Beogradu ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se odlučuje o parama građana Inđije. Predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić rekao je da ni u čijem interesu nije "samo preživljavati". Čelnik opštine Žabalj Čedomir Božić istakao je da je smanjivanje sredstava opštinama zapravo štednja na potrebama građana.

Ministarka Udovički izjavila je nedavno da će u budžetu za 2016. godinu verovatno biti smanjene svote za lokalne samouprave, jer novca nema. Ona je objasnila da pravi problem nije u tome koliko ima novca, već kako su uređeni njegovo trošenje, nadležnosti lokalne samouprave, kao i odgovornost i monitoring kako se sprovode propisi. Ministarka je dodala i da je iznenađujuće to što na kraju svake godine lokalne samuprave imaju budžetski suficit.

Zamenik predsednika opštine Vrbas Milan Glušac (SNS) objasnio je za RTV da je negde 2005. i 2006. godine republički transfer prema toj opštini bio negde oko 40 miliona, te da se rapidno smanjivao tokom godina.

"Došli smo u situaciju da imamo transfer od 13,7 miliona, što je izuzetno malo za funkcionisanje lokalne samouprave", rekao je Glušac.

On je istakao da opština, kao osnivač, ne sme da dozvoli urušavanje javnih preduzeća, koja se finansiraju iz budžeta.

Zamenik predsednika opštine Vrbas kazao je i da, ukoliko bi lokalne samouprave sa dobrom naplatom poreza na imovinu dobijale veća transferna sredstva što je jedna od solucija, Vrbas bi sa 98 odsto naplativosti što je, prema njegovim rečima retkost u Srbiji, mogao da dobije više sredstava iz republike.

"Zatekli smo budžet sa velikim dugovanjima, maksimalno smo kreditno zaduženi i ne možemo da se zadužimo ni za dinar. Došli smo u situaciju da reprogramiramo postojeće kredite i uzeli smo grejs period i jako bi nam puno značilo kada bi sredstva bila povećana, a ne smanjena", dodao je Glušac.

On je ocenio i da lokalne samouprave neće moći da funkcionišu sa smanjenim sredstvima i da će to u onima koje su prezadužene stvoriti velike probleme.

On je kazao i da bi trebalo ponovo razmotriti stepen razvijenosti opština.

"Mi smo svrstani u red razvijenih, ali kako je vreme odmicalo to se promenilo i Vrbas više ne može da spada u taj red razvijenosti. I po tom osnovu Vrbas bi mogao da dobija veća sredstva", kazao je Milan Glušac.

Filipović: Građani Inđije da odlučuju o svojim sredstvima

Predsednik opštine Inđija Petar Filipović (DS) kazao je da bi novac koji građani Inđije zarade trebalo i da ostaje u toj opštini, te da ne treba republika da odlučuje o sredstvima.

"Veću glupost nisam čuo od kada se bavim lokalnom samoupravom, a bavim se njom punih 15 godina. Izjava Kori Udovički da lokalne samouprave imaju suficite budžeta jer ne znaju da potroše novac bi izgleda trebalo da znači da bi sav novac trebalo da damo republici i da oni iz Beograda odlučuju kako ćemo mi trošiti novac", kazao je Filipović.

On je dodao i da u Inđiji postoje spremni projekti i da ta opština ima dovoljno sredstava i da neke od njih finansira iz svog budžeta.

"Ali ukoliko nam budu uskraćena transferna sredstva bićemo onemogućeni da realizujemo neke infrastrukturne projekte od životnog značaja. Logično je da naši stanovnici, koji pune taj budžet, mogu i da raspolažu tim novcem, a ne da nam republika iz godine u godinu smanjuje i transferna sredstva i priliv u budžet. Tako da je to nonsens", poručio je predsednik opštine Inđija.

Smiljanić: Što bliže zori, to gosti gori

Predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić (SPS) kazao je da ne zna kako će opštine preživeti ukoliko im budu smanjena sredstva. On je izjavu ministarke Udovički opisao sa: "Što bliže zori, to gosti gori".

"Vidim da kažu i da opštine imaju suficit, a mi jedva kraj sa krajem sastavljamo", dodao je Smiljanić.

On je ocenio da su to loše vesti, jer se opštine i ovako muče sa finansiranjem.

"Prvo nam uzmu sve, pa vrate onoliko koliko hoće. Svaka opština ima budžet i obaveze koje mora da podmiri - pre svega obrazovanje, javna preduzeća, predškolske ustanove i tu se troši onoliko koliko ima. Ali nije interes samo preživljavati, već i da se opštine grade", poručio je predsednik opštine Apatin.

On je naveo da bi deo sredstava trebalo ulagati u izgradnju opština i njihove infrastrukture, kako bi mogle da privuku i investicije.

"Ako nema toga, onda samo tavorimo", ocenio je on.

Na pitanje od čega će se najpre odustati ukoliko se smanje transferna sredstva lokalnim samoupravama, Smiljanić je kazao da će to biti upravo infrastrukturni projekti, odnosno stvaranje uslova za normalan život.

"Ministarka stalno nešto najavljuje, a na kraju se ništa ne desi, pa ćemo videti i u vezi sa ovim", poručio je predsednik opštine Apatin.

Božić: Opštine u velikom problemu

Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić (DS) ocenio je da je smanjenje transfera lokalnim samoupravama pogrešan korak i još jedan udarac na ionako osiromašene budžete lokalnih samouprava.

"Recimo, naša opština štedi na energentima, pa od ušteda šalje najbolje đake i studente na studijska putovanja. Ili napravite uštede, pa investiramo u infrastrukturu", objasnio je Božić.

On je naveo i da u opština Žabalj imam kapacitete da se bori za građane.

"I to pokazujemo primerima dobre demokratske prakse funkcionisanja i rada lokalne samouprave, a ako će država da štedi preko grbače lokalnih samouprava, onda smo u velikom problemu", poručio je čelnik opštine Žabalj.

Čedomir Božić je kazao da razume da je vreme štednje, ali i da je smanjivanje sredstava opštinama zapravo štednja na potrebama građana za koje su odgovorni prvo oni koji vode lokalne samouprave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dimitrije Boarov: Zla sudbina lokalnih samouprava

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2015

Sa simpatičnom otvorenošću, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade Srbije, Kori Udovička, izjavila je prošle sedmice da će u 2016. godini, dakle godini u kojoj će se održati redovni lokalni politički izbori, biti smanjena izdvajanja iz republičkog budžeta za jedinice lokalne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.