Tehnička škola u Apatinu uvodi novi smer, velika potražnja za brodomonterima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnička škola u Apatinu uvodi novi smer, velika potražnja za brodomonterima

Tehnička škola sa domom učenika u Apatinu uvodi smer brodomonter za buduće srednjoškolce, koji žele što pre da se late posla. Ova škola je ujedno i prva u Vojvodini koja će ponovo imati u ponudi ovakav obrazovni profil.

U apatinskoj opštini ističu da je srpska brodogradnja nekada bila jedna od glavnih privrednih izvoznih uzdanica, sa godišnjom zaradom do 300 miliona dolara, među kojima se posebno isticalo apatinsko brodogradilište, koje ima novog vlasnika i otvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << put za saradnju. Vraćanjem apatinskog brodogradilišta u "pogon", podvlače u opštini, da je za očekivati dobra poslovna šansa za zapošljavanje kadrova nakon završene srednje škole.

Kvalifikovana radna snaga i dobre zanatlije trebaće tržištu rada, uveravaju nas u apatinskoj Tehničkoj školi sa domom učenika. Prateći potrebe tržišta, modernizaciju industrije i oživljavanje brodogradnje u Apatinu i okolini za buduće srednjoškolce nakon osam godina vraćaju obrazovni smer – brodomonter.

"Brodogradnja je dugo vremena bila u zapećku, a svedoci smo da se vraća na scenu. Nadamo se da će to sigurno biti perspektivno za našu decu, koja će se školovati za zanimanja iz oblasti brodostruke i da će se moći zaposliti sigurno u svim brodogradilištima, kako u Apatinu, tako u Bezdanu Zrenjaninu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Kaldovu. Mi smo prvi u Vojvodini koji vraćaju ovaj smer, a pošto imamo i učenički dom očekujemo veliku zainteresovanost", rekao je Petar Popović, direktor Tehničke škole sa domom učenika Apatin.

Povodom uvođenja novog smera, Tehničkoj školi je podršku pružila opština Apatin, kojoj je u planu stipendiranje budućih brodomontera.

"Razgovarali smo na tu temu sa školom i novim vlasnikom apatinskog brodogradilišta. Mislim da bi bilo apsolutno dobro da opština stimuliše učenike stipendijama, ali i novi vlasnik. Apatinsko brodogradilište imalo bi gotovog radnika, koji bi kroz praksu na trogodišnjem školovanju stekao potrebno praktično znanje i imao posao nakon završetka školovanja", izjavio je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin.

U Školskoj upravi napominju da je praksa pokazala da je dualno obrazovanje dalo dobre efekte u Odžacima, Somboru i Subotici.

"Važno je povećati broj upisne kvote za opštinu Apatin. Mislim da je uvođenje brodomontera najbolji put da se to realuzuje. Što se tiče Tehničke škole sa domom učenika u Apatinu, oni su i pre nekoliko godina među prvima uveli i smer nautičar tehničar, koji je imao dobar odziv i regrutovao dobre đake", rekao je Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave Sombor.

U Tehničkoj školi ističu da su za potrebe usavršavanja učenika kupili nove mašine za smerove koje su uveli prošle godine - profil mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje i tehničara za upravljanje CNC mašinama. Kako su i srednje škole na tržištu, kažu da se trendovima uvođenja novih smerova želi pridobiti što više učenika, kojima je cilj dobra zarada nakon školovanja, a nadaju se da će novi smer brodomonter imati odličan efekat za buduće srednjoškolce.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tehnička škola uvodi novi smer: Velika tražnja za brodomonterima

Izvor: B92, 18.Feb.2020

Apatin -- Tehnička škola sa domom učenika u Apatinu uvodi smer brodomonter za buduće srednjoškolce koji žele što pre da se late posla...Ova škola je ujedno i prva u Vojvodini koja će ponovo imati u ponudi ovakav obrazovni profil...U apatinskoj opštini ističu da je srpska brodogradnja nekada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.