Poljoprivrednici iz Apatina i  Deronja redovni korisnici subvencija Ministarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2021, 18:33

Poljoprivrednici iz Apatina i Deronja redovni korisnici subvencija Ministarstva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je poljoprivrednike u apatinskoj opštini kao i poljioprivrednike iz sela Deronje i razgovarao o aktuelnim problemima koji ih muče, kao i planovima resornog ministarstva, glavna tema bila je ratarstvo na ovim prostorima.

"Gotova nam je žetva pšenice, imamo tri i po miliona tona pšenice koju smo skladištili. To nam je rezultat bolji za 17 odsto nego prethodne godine ,mogu slobodno da kažem da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nama ova godina što se tiče pšenice rekordna. Videćemo kako će stvari da se odvijaju sa kukuruzom, bilo je dosta kiše prethodnih dana pa možemo da se nadamo dobrim rezultatima", rekao je Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Sekretarijatu za poljoprivredu ističu da je milijardu dinara opredeljeno za podsticaje poljoprivrednika kroz razne konkurse.

"Deronje su mesto koje procentualno, kada sagledamo celu Pokrajinu i konkurse sekretarijata, najviše povlače podsticaje sekretarijata za poljoprivredu", istakao je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu i šumarstvo .

Ministar Nedomić i sekretar za poljoprivredu i šumarstvo obišli su gazdinstvo porodice Lovrić u Prigrevici i gazdinstvo porodice Marić u Deronjama ,koje su konkurisale za različita sredstva.

"Uz pomoć subvencija Ministarstva poljoprivrede prošle godine za domaće traktore što je bila subvencija,800 000 dinara što je u mnogome olakšalo. I traktor i ova mehanizacija, to je bio konkurs za mlade 2019.godine i na to je bilo 75 odsto povraćaja", rekao je Dejan Marić, poljoprivrednik iz Deronja.

"Tu je traktor za koji smo konkurisali preko Ipard fonda, potpisao sam nedavno rešenje i očekujem isplatu ovih dana. Bez nove tehnologije ne možemo ići korak napred, treba pratiti trendove i bez njihovih povrata ne bismo se usudili da kupimo ovakvu mašinu", rekao je Petar Lovrić, poljoprivrednik iz Prigrevice.

Pored domaćina,Ministra Nedimovića i Sekretara za poljioprivredu dočekali su predsednica opštine Apatin i predsednik opštine Odžaci.

"Ove godine ćemo pomoći i zadrugama, videli smo da je to perspektiva i odvojena su sredstva u te namene.,, rekla je Dubravka Korać,predsednica opštine Apatin

"41.100 hektara ukupne površine opštine Odžaci,od toga je 35.059 obradive zemlje i same cifre govore koliko je poljoprivreda zastupljena u našoj opštini", rekao je Goran Nikolić, predsednik Opštine Odžaci.

U poljoprivrednom Ministarstvu najavljeni su novi konkursi za biljnu proizvodnju, za mehanizaciju ,konkurs Svetske banke za stočare po sistemu 50-40-10 i Ipard1,a najavljenje su dodatne kontrole za stoku vezano za izdavanje državnog zemljišta u zakup.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.