Milion franaka za pet opština koje su najbolje naplatile porez

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion franaka za pet opština koje su najbolje naplatile porez

Milion švajcarskih franaka uručeno je opštinama Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Apatin, Ljubovija i Bor, koje su se pokazale kao najbolje u naplati poreza.

U konkurenciji su bile 44 opštine.

Nagrađene opštine u okviru programa Reforma poreza na imovinu će novac uložiti u lokalne projekte za koje građani budu glasali.

Čekove je predstavnicima opština uručio ministar državne uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i lokalne samouprave Branko Ružić koji je rekao da je zahvaljujući tom programu u 44 opštine evidentirano više od 100.000 nepokretnosti građana koje, iz nekog razloga, nisu bile notirane u poreskoj evidenciji.

"Važno je da evidencija imovine bude tačna i poklapa se sa stanjem na terenu, jer je porez na imovinu izvorni prihod opština i gradova koji ostaje lokalnim samoupravama, a od tog prihoda se dalje finansiraju izgradnja i rad vrtića, plate vastpitačica, škole, kultura i sport, vodovod i kanalizacija", naveo je Ružić.

Prema njegovim rečima, prihodi od poreza na imovinu rastu iz godine u godinu, a najvećim delom i zbog popisivanja nekretnina građana.

Kazao je da je program uticao na stvaranje "uprave po meri svih građana", koja je, je podsetio je, i cilj reforme javne uprave.

"Uprava po meri svih građana je ona koja im pruža ono što traže, što je njihova potreba, ono sto zaslužuju i za šta je plaćaju. Zato je važno pitati ih, uključiti više u donošenje odluka i politika, na svim nivoima vlasti. Promenili smo i zakone da bismo to omogućili i pokazali da kao država to zaista i želimo", naveo je Ružić.

Program Reforma poreza na imovinu je program Švajcarske vlade koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Direktorka Švajcarske kancelarije u Srbiji Ursula Lojbli kazala je da je Švajcarska u taj program uložila šest miliona franaka za podsticaj 44 opštine u Srbiji da vredno rade kako bi proširili obuhvat naplate poreza na imovinu.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.