Izvor: Radio 021, 26.Nov.2020, 17:39

DRI: U Apatinu potrošeni milioni bez javnih nabavki, isplaćivan prekovremeni rad za zaposlene na bolovanju i godišnjem

Opština Apatin je u 2018. i 2019. godini izvršila nabavku usluga, dobara i radova u vrednosti od oko devet miliona dinara bez prethodno sprovedenog postupka javnih nabavki, utvrdila je Državna revizorska instituciji (DRI).

Ugovori bez sprovedenog postupka javnih nabavki sklapali su se uglavnom sa Telekomom (fiksna i mobilna telefonija). Bez raspisivanja tendera nabavljane su i usluge štampanja i hrana i piće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << , a na isti način finansirane su popravke i održavanje sportskih objekata.

Prilikom sprovođenja postupka javnih nabavki ukupne vrednosti 130,7 miliona dinara utvrđene su materijalno značajne nepravilnosti. Najčešće nepravilnosti su izmena ugovora suprotno zakonu, zaključenje ugovora sa izvođačem koji je angažovao podizvođača radova, a koga nije naveo u ponudi i ugovoru. Takođe, konkursnom dokumentacijom su određivani dodatni uslovi za učešće u postupku javne nabavke u delu poslovnog i kadrovskog kapaciteta koji nisu u logičkoj vezi sa predmetom nabavke i koji su diskriminišući. Nisu objavljeni ni svi oglasi o javnim nabavkama, niti svi planovi i izmene plana javnih nabavki.

Dešavalo se i da predsednik opštine potpiše ugovore o radu i preuzme obaveze iako sredstva za rad, robu ili uslugu nisu obezbeđena, odnosno planirana u budžetu.

U Opštinskoj upravi Apatin je u 2019. godini ostvareno ukupno 374 sata prekovremenog rada, odnosno 25 sati mesečno. Međutim, uvidom u dokumentaciju Državna revizorska institucija je utvrdila da je za dva zaposlena lica obračunat prekovremeni rad (20 + 10 sati) iako oni u to vreme uopšte nisu dolazili na posao. Rukovodilac odeljenja za privredu i finansije dobio je dodatak za prekovremeni rad u vreme kada je bio na godišnjem, a informatičaru su plaćeni prekovremeni sati u vreme kada je bio na bolovanju.

Opština Apatin dužna je da otkloni otkrivene nepravilnosti i da sačini odazivni izveštaj u roku od tri meseca počev od dana uručenja izveštaja DRI.

Izveštaj DRI o pravilnosti poslovanja apatinske opštine u celosti možete pročitati OVDE.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.