Čamac jedina veza sa svetom: Blic u poseti odsečenom naselju

Izvor: Blic, 12.Jun.2013, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čamac jedina veza sa svetom: "Blic" u poseti odsečenom naselju

Svako jutro pas Aris cupka u čamcu dok se vozi pola kilometara do nasipa ne bi li obavio najosnovnije potrebe. Kuće je već dopola poplavljena, dvorište takođe, ali njegove gazde iz naselja Vagoni na Dunavu blizu Apatina nemaju nameru da se sele i na prvom spratu kuće čekaju da stigne veliki poplavni talas iz Evrope. Petokraka odoleva poplavama, a domaćini napustili kuću

- Aris je navikao ujutro oko osam da obavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoju dužnost. Vode se ne boji, navikao, ali za druge potrebe mora imati čvrsto tlo - kaže gazda Joso Taloš, dok čamcem vozi psa pola kilometra do benta, a supruga Olgica osmatra čamac u kojem je u saksijama zasađen paradajz i cveće.

I za Nenada Đurđevića Binga, ovolika voda ne predstavlja ništa posebno.

- Ma nije ovo ništa, navikli smo se mi na ćudi reke. Ne odlazim sa sprata, iako mi voda preti iz šume kada se Dunav počne povlačiti. Uostalom, ne zovu me džaba Bingo - dodaje Nenad Đurđević sa terase vikendice kojoj se tek vidi krov i prozor.

Evakuacija

Vanredna odbrana od poplava uvedena je juče na novih 60 kilometara Dunava, tako da je sada na snazi na ukupno 155 kilometara te reke od državne granice do Mladenova. U „Vodama Vojvodine“ kažu da je vanredna odbrana od poplave uvedena juče ujutro na deonici od Bogojeva do Mladenova, ističući da je kod Bogojeva izmeren vodostaj Dunava od 697 centimetara, što je za 52 više nego pre dva dana. Uopštini Beočin u toku su aktivnosti u vezi sa evakuacijom stanovništva i krupne stoke prema planu evakuacije zbog porasta vodostaja Dunava, saopštio je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dok talasi reke nailaze, neustrašivi su i dunavski vukovi koji u drvenim čamcima obilaze 270 objekata vikend naselja Vagoni, čiji su ih stanovnici napustili, a stvari odneli na spratove.

Oni nestrpljivo čekaju današnji i sutrašnji dan, kada je najavljen najveći talas na ulazu iz Mađarske u Srbiju, kod Bezdana, Apatina i Bogojeva, u dužini 62 kilometra. Vanredne mere odbrane već su proglašene.

Naš domaćin u čamcu Đorđe Selih, graditelj čamaca, ne strepi da će vikendice čija su prizemlja pod vodom odneti mutne vode Dunava na Vagon čardi.

- Bilo je gore 1996, samo nam nisu prijavljivali tačno stanje vodostaja. Da nije bilo brana koje su popucale i pustile vodu u gornjim tokovima Dunava, već danas naših vikendica ne bi bilo.

Voda se razlila dok je stigla do nas i nema opasnosti - komentariše Đorđe, dok vešto upravlja čamcem između vikendica i vrba koje ih okružuju.

On je svoje zečeve smestio na sprat, a po travu svakodnevno čamcem odlazi na nasip dok danju „lovi“ drva na reci kojih je u izobilju, a noću sa preostalih nekoliko stanara, da ubiju noć, prave prelo, jer struju je EPS zbog sigurnosti isključio još u nedelju. Dok čamac seče mutnu vodu i virove, Đorđe nam pokazuje brojne kuće čiji su vlasnici u inostranstvu ili nisu Apatinci.

Đorđe Selih čamcem obilazi napuštene komšijske kuće

- Zovu me telefonom, a ja im podižem stvari na sprat. Prijateljica Ruža zvala me je iz Nemačke zabrinuta, a ja joj odgovaram, tvoje stvari su već na spratu, dok smo mi tu nema nikome ništa da fali - priča Đorđe dok nas nudi rakijom koju je dobio od zahvalnog stanara jedne vikendice, u čamcu sa dva motora.

Ispred vikendice stoje tri čamca. Za svaki slučaj.

U podnožju nasipa kod Apatina i Vagona radnici vodoprivrednog preduzeća Zapadna Bačka danima kose travu.

- Pregled terena je važan, krtica je dosta, a i kad se voda povuče, biće preglednije gde nasip treba sanirati - kaže nam jedan od kosača.

U samom gradu ljudi je više na Dunavu nego ikada. Dolaze da vide čudo reke. Straha tu i tamo ima, te su neki već pripremili dokumenta za eventualnu evakuaciju.

- Uplašila sam se događaja u Nemačkoj, iako smo mi Apatinci zaštićeni, jer je još za Titovog vremena ovde 1965. godine za vreme velikih poplava izgrađen bedem od nasipa. Mislim da ćemo i sada izdržati - kaže vremešni Nikola, koji svakodnevno penzionerske dane provodi uz reku, pored koje stanuje.

VIDEO> PoplavA u vikend naselju Daraži Fok kod Bezdana:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.