Zehofer: Odlazim sa mesta lidera stranke, ostajem ministar

Izvor: RTS, 12.Nov.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zehofer: Odlazim sa mesta lidera stranke, ostajem ministar

Šef nemačke policije Horst Zehofer izjavio je da odlazi sa čela svoje Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ali da ostaje ministar unutrašnjih poslova u vladi kancelarke Angele Merkel.
"Ja sam ministar unutrašnjih poslova i nastaviću da vršim tu funkciju", rekao je novinarima Horst Zehofer.

Agencija AP napominje da su mediji spekulisali da Zehofer namerava da podnese ostavku na obe funkcije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />O podnošenju ostavke u stranci, Zehofer je naveo da će kasnije ove nedelje objaviti kada će to učiniti.
Zehofer je ponovo izabran za lidera CSU u decembru prošle godine, međutim posle lošeg rezultata na izborima u Bavarskoj pokrenuto je pitanje njegovog odlaska sa čela stranke.
CSU je predvođen Zehoferom na regionalnim izborima u Bavarskoj prošlog meseca ostvario najgori rezultat od 1950. godine.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno, posle poraza vladajućih demohrišćana u Hesenu, saopštila da se povlači sa mesto lidera stranke i da se neće više kandidovati za političku funkciju.
Na Masenovu poziciju dolazi Tomas Haldenvang
Ministar unutrašnjih poslova Nemačke imenovaće na poziciju novog šefa službe unutrašnje bezbednosti Nemačke Tomasa Haldenvanga, dugogodišnjeg državnog službenika, saopštilo je ministarstvo.
Kako prenosi AP, ministarstvo je tako potvrdilo pisanje medija da će Haldenvang na poziciji novog šefa službe unutrašnje bezbednosti zameniti Hans Georga Masena.
Haldenvang se u ministarstvu zaposlio 1991. godine, Službi za zaštitu ustavnog poretka (BfV) se pridružio 2009. godine, a četiri godine kasnije postao je Masenov zamenik.
Socijaldemokrate u koaliciji nemačke kancelarke Angele Merkel zahtevale su smenu Masena sa čela agencije BfV u septembru, nakon što je ušao u sukob sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vezi sa antimigrantskim nasiljem u zemlji.
Masen je, suprotno kancelarki, tvrdio da prilikom antiimigrantskih nereda u Kemnicu, na istoku zemlje, neonacisti nisu maltretirali migrante.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zehofer ostaje ministar ali napušta čelo CSU

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Nov.2018

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer danas je odbacio navode da će podneti ostavku na tu funkciju, ali je rekao da će napustiti mesto predsednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke demohrišćana kancelarke Angela Merkel...Zehofer je novinarima rekao da su glasine...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.