Zaključak: Učešćem Merkelove na skupu HDZ nije prekršen etički kodeks

Izvor: B92, 24.Maj.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaključak: Učešćem Merkelove na skupu HDZ nije prekršen etički kodeks

Zagreb -- Hrvatsko etičko povereništvo zaključilo je da nije povređen izborni etički kodeks time što je Angela Merkel prisustvovala predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu.

Kodeks nije povređen jer je Merkelova, kako kaže povereništvo, HDZ-ov stranački skup u Ciboni posetila u stranačkoj ulozi, a i taj skup nije bio plaćen novcem iz državne kase.

Oglašavanje Etičkog izbornog povereništva zatražio je GONG navodeći da je Merkel u subotu, 18. maja boravila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u poseti Vladi nakon čega je učestvovala na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu.

GONG je zanimalo da li se krši Etički izborni kodeks iskorišćavanjem službenih poseta u predizborne svrhe, jesu li u konkretnom slučaju "zloupotrebljeni javni resursi, a vladina događanja iskorišćena za promociju predizborne kampanje HDZ-a", prenela je Hina.

Etičko povereništvo u svom oglašavanju navodi da službenu posetu Angele Merkel Zagrebu HDZ nije zloupotrebio u predizborne stranačke svrhe jer se "iz dostupnih informacija može nedvosmisleno utvrditi da je Merkel svesno posetila Zagreb u dvojakoj ulozi - državničkoj i stranačkoj", a na stranačkom skupu HDZ-a učestvovala je kao bivša čelnica i najistaknutija figura nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kao i grupacije evropskih narodnih stranki u Evropskom parlamentu.

Pitanje kršenja Etičkog kodeksa moglo bi se postaviti samo u slučaju da je predizborni skup HDZ-a u Ciboni bio finansiran novcxem iz državne kase.

"U tom slučaju ne bi bila samo reč o kršenju kodeksa, nego o direktnom kršenju merodavnog zakonodavstva, što bi bila povreda pravnog poretka koja bi podlegala pravnim sankcijama", stoji u saopštenju Etičkog povereništva nakon danas održane sednice, koje je potpisao predsednik Povereništva akademik Velimir Neidhardt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.