Predsednik: Ne pomažu ucene i ponude, igra samo kompromis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2019, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik: Ne pomažu ucene i "ponude", "igra" samo kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Berlinu da se do rešenja kosovskog problema mora doći kompromisom, te da nikakvi pritisci i uslovljavanja Srbije, uključujući uslovljavanje daljim napretkom ka EU, neće pomoći.

"Ako niko neće kompromis, nego misli da će neko to da reši tako sto će da pritisne Srbiju da bi se došlo do rešenja, taj film neće gledati", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Berlinu, uoči samita o Zapadnom Balkanu.

Upitan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da li Srbija ima neke zahteve, kaže: "Ne, mi nemao zahteve. To da sada mi jurimo - 'otvorite nam tri umesto dva poglavlja ili četiri umesto dva poglavlja...', ne zanima me to", rekao je Vučić.

"Da li mislite da će doći do dijaloga, a da protivpravne i anticivilizacijske takse ostanu na snazi? Ne dolazi u obzir. To se neće dogoditi ...taj film se neće davati u bioskopima, ni ove, ni narednih nedelja i meseci".

"Što se tiče drugih pritisaka na nas, nisam se naročito uznemirio. Kada ste saterani u ugao i nemate gde da se sklonite, onda ste u lagodnoj poziciji, mnogo lagodnijoj nego ranije", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će direktno danas razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel, Emanuelom Makronom i Hašimom Tačijem, on je rekao da će svi oni da budu na popodnevnom samitu.

"Ne znam šta znači odvojeno, imaćemo dva sastanka, sastanak, a posle i radnu večeru", napomenuo je predsednik, navodeći da će u Berlinu imati i sutra sastanke, uključujući i bilateralne, kao i da svi imaju sastanke raznih vrsta i to je uobičajeno.

Za ZDF o promeni granica: O kojim granicama govorite?

On je ponovio da kada se govori o ideji promene granica prvo treba videti o kojim se tačno granicama govori.

Na pitanje nemačke TV ZDF da prokomentariše ideju promene granica, Vučić je uzvratio pitanjem:

"Kada govorimo o granicama, promeni granica, moje pitanje je: o kojim granicama govorite - onim koje su priznate od UN, Španije, Italije? O kojim granicama govorite - granicama Grčke ili Turske?"

Na upadicu drugih novinara da se misli na "granice koje priznaje domaćin" današnjeg samita, Nemačka, Vučić je nastavio:

"Nemačka priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Srbija ne, Rusija ne, Kina ne, Brazil ne, Indija ne i zato mislim da je potrebno da pronađemo kompromisno rešenje."

Kako dodaje, mnogi misle da nije potrebno nikakvo kompromisno rešenje.

"Ali, ja nisam onaj koji može da nameće bilo šta protiv volje velikih sila, Prištine i ostalih. Tu smo, u Berlinu, da čujemo predloge domaćina i da vidimo šta možemo", istakao je on.

Dodaje da će Srbija biti "veoma spremna" da čuje predloge.

"Za sada ih nisam čuo. Ako bude nekih, bićemo spremni da damo naše odgovore što pre", zaključio je Vučić.

Spremni za dijalog čim se ukinu takse

Vučić je preneo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini da je Srbija spremna "koliko sutra" da nastavi dijalog čim Priština ukine takse.

"A da li će se to dogoditi - nije u našim rukama", rekao je Vučić.

On je predočio šefici evropske diplomatije da je reč o evropskim vrednostima, te da su takse neodržive.

Dodao je da je sa Mogerini razgovarao i o bilateralnim pitanjima poput Železare Smederevo i kvotama za čelik.

"Nećemo dozvoliti da naša Železara bude ubijena zbog različitih procedura", istakao je Vučić.

On je poručio da je Srbija posvećena svom evropskom putu i da će nastaviti da radi na tome.

Najavio je da će kasnije govoriti o očekivanjima od popodnevnog samita o Zapadnom Berlinu, ali da neće da pravi cirkus, i da tako "izlazi u susret" onima koji traže senzacije i ekskluzivitet.

Mi ne želimo sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir, poručio je Vučić i ukazao da njegova očekivanja nisu preterana, mada, kaže, možda ga i iznenade.

Razgovor sa Federom Mogerini je trajao duže nego što je planirano.

Ne očekujem mnogo od samita, mi želimo mir i stabilnost

Vučić kaže da nema velika očekivanja od današnjeg samita u Berlinu, kasnije popodne, ali da, za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i "ekskluzivitetom", Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir.

"Očekujem da razmenimo stavove, na ozbiljan i odgovoran način", rekao je Vučić i najavio širi komentar posle samita.

"Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću da sačuvam za večeras. Ne želim da pravimo bilo kakav politički cirkus. Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta, ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo, želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni mir kao najbolje i početak rešavanja svih onih problema koji koče sve to", rekao je Vučić.

Da li ćemo u tome uspeti ili ne- moja očekivanja nisu prevelika, kaže on.

"Nisam veliki optimista, ali nisam optimista ni po prirodi, možda je bolje tako. Možda se i iznenadimo, možda bude nešto dobro, ali, ne bih se kladio na to", zaključio je Vučić.

Šta god danas da bude, bez razgovora nema rešenja

Šta god da se desi danas u Berlinu, u budućnosti ćemo svakako morati da razgovaramo, jer se svaki problem mora rešavati razgovorom, rekao je ar Vučić na pitanje novinara koliko je realno da današnji samit bude početak kraja briselskog dijaloga.

"Ne možete 2006. godine da potpišete CEFTA sporazum, a 2008. da donesete akt o otcepljenju, najteži akt protiv suvereniteta države. I matična država vam tada ne uvede takse, a vi ih uvodite njoj, jer vam je tako palo na pamet, 10 godina kasnije", istakao je srpski predsednik u izjavi novinarima u Berlinu, posle sastanka sa Federikom Mogerini, a uoči samita o Zapadnom Balkanu, kasnije popodne.

Kako je rekao, uvođenje taksi je možda i bilo moguće u prošlosti, ali ne može na početku 21. veka.

"Kada se to reši, mi ćemo da sednemo da razgovaramo. Svaki problem mora da se rešava razgovorom, drugog načina za rešavanje problema osim razgovora nema", zaključio je Vučić.

Vučić,Ekonomist, Zvizdić i - albanski novinari

Komentar Vučića na izjavu Denisa Zvizdića, kojeg plaši eventualno prekrajanje granica, te pozivanje BiH medija na britanski Ekonomist, da iza njegove ideje razgraničenja stoji namera da pripoji Srbiji Republiku Srpsku, bio je povod za kraću raspravu predsednika sa albanskim novinarima.

Vučić je, na pitanje o hajci u BiH medijima, namerno plasiranoj pred Berlin, primetio da je reč o uhodanom medijskom receptu, po kojem se najpre nešto izmislili, a onda "razrađuje" u regionalnim medijima, na štetu Srbije, pa se onda kaže: Eto, bili smo u pravu, Vučić sve radi da bi uradio ovo ili ono".

"Dakle, slažu, izmisle nešto, a onda 500 laži sustiže tu jednu laž", kazao je Vučić i zapitao:

"Jesam li milion puta ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH? Da li se ijednom dogodilo da sam negirao integritet BiH? Nije nikada".

On je podsetio da se od Edija Rame može čuti o ujedinjenju Albanije sa Kosovom i stvaranju Velike Albanije, slušamo od albanskih političara iz Prištine da nema granice između kosova i Albanije.

"Na to svi ćute. Oni o tome govore, ja ništa ne kažem. I niko o tome ne piše šta oni govore, već pišu o onome što izmisle na moj račun...Sta onda da radite, kako da reagujete?", zapitao je Vučić.

Rekao je, dodaje, i Mogerini da ga "danas vidi najnasmejanijeg do sada", jer su saterali Srbiju u ćošak, u ugao iz kojeg nemamo izlaza.

"I sad moramo da se branimo i štitimo zemlju. Nemamo šta drugo. Šta, da se branimo od nemogućih laži?", rekao je Vučić i "vratio" se na Zvizdićevu izjavu.

Ne vidi, kaže, ni šta bi objašnjavao Zvizdiću, povodom te njegove izjave da se plaši prekrajanja granice.

"BiH, koliko znam, nije priznala Kosovo. Hvala mu što štiti teritorijalni integritet Srbije. Mnogo sam zadovoljan ako je to rekao", sa dozom ironije konstatovao je Vučić, a onda se okrenuo albanskim novinarima i zapitao ih:

"Je l' ste čuli, vi Albanci, Zvizdić se zalaže za očuvanje Kosova u Srbiji? To je važno da znate, da se za to ne zalažem samo ja".

"Nije tako", uzvratio je jedan od prisutnih albanskih novinara, a razgovor je sledio ovako:

Vučić: "A, nije to...? Znači, Zvizdić ustvari misli da Srbiji treba da se prekrajaju granice, a BiH ne".

Albanski novinar: "Ne".

Vučić: "A što me onda ispravljate, ako niste to rekli.. Mogao je da misli na jedne granice ili je Kosovo deo Srbije, pa nema prekrajanja granice, a koliko ja razumem to je zvanična pozicija BiH. Znači, hvala Zvizdiću što poštuje granice Srbije. A ako je mislio da nema prekrajanja granica i da je Kosovo nezavisna država, čudan mu je princip, da je moguće prekrajanje granica Srbije, a da nema prekrajanja drugih granica...".

Mi smo, nastavio je Vučić, protiv prekrajanja granica, ali smo spremni da razgovaramo o svim rešenjima i zato je, ističe, u jednom trenutku govorio o važnosti razgraničenja.

"Jer, imate granice koje priznaju Španci, jedne Italijani, druge Nemci, jedne Rusi...Različite granice se imaju u vidu, i zato se do rešenja mora doći kompromisom".

Pored ovog političkog "razjašnjenja", Vučić je podelio sa albanskim novinarima sa Kosova još nekoliko opaski, vezanih za lakše teme - jezik i sport.

Tako je u jednom trenutku jednog od njih upitao da li njegovu izjavu snima telefonom, te prokomentarisao sposobnost za novinarsko snalaženje, ali i činjenicu da ga "prati" na srpskom jeziku.

"Svi bre s Kosova govorite srpski, alal vera. Jedino ja nisam naučio albanski", rekao je predsednik Srbije, a na opasku novinara da "ima vremena" za to, uzvratio:

"Ima vremena. Ako ti misliš da je to loše, ja ne mislim da je to loše, meni je žao što ne znam albanski. Lakše bih vas ubedio da povučete takse, da razumete šta je dobro za vas i za sve druge", rekao je Vučić uz osmeh.

Na pitanja srpskih novinara na neke, "domaće" teme, Vučić je spomenuo gradnju nacionalnog stadiona, na kojem će, kaže, moći da se igra finale Lige šampiona.

Usput je upitao "svog" albanskog sagovornika da li je dobro rekao to za Ligu šampiona, a onda prokomentarisao:

"Albanci sve znaju... U Prištini će sigurno da se igra, jedino ako Zvezda bude igrala finale protiv Bajerna, pa da vam napravimo lep stadion, i to bi bilo u redu, a možemo i u Gračanici da ga napravimo. A Priština će sigurno da igra protiv Bajerna, hoće", našalio se predsednik.

Albanskog novinara je upitao i da li Priština sad igra fudbal, pošto, kaže, to ne prati.

"Nekad sam pratio u onoj našoj Ligi, bili ste uvek dobri. I treba da pratim, u pravu si", rekao mu je Vučić, a na njegovu opasku da će mu platiti "kurs" posavetovao ga da treba da bude pristojan.

"Priština ti je bila 13. i to je bio najveći uspeh. Ali, biće jednom i 12, u našoj Ligi. Vidiš da znam sve...", poručio je Vučić.

Korpica uskršnjih jaja za Mogerini

Na početku sastanka Vučić je Megerinijevoj, povodom Uskrsa doneo korpicu jaja na poklon.

U skladu sa tradicijom, Mogerini i Vučić su se "kucali" jajima, a rezultat je bio diplomatski, odnosno nerešen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Berlinski "klinč" o Kosovu! VIDEO

Izvor: Mondo, 29.Apr.2019

Lideri Nemačke i Francuske, zapadno balkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, te visoke predstavnice EU sastali su se iza zatvorenih vrata sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu Potom održana i radna večera

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.