Izvor: RTS, 10.Jul.2020, 11:07

Vučić na video-samitu o KiM sa Merkelovom i Makronom

Održan video-samit o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel. Na samitu je učestvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se uključio iz rezidencije ambasadora Srbije u Parizu, gde boravi u dvodnevnoj poseti.
Video-samit o Kosovu i Metohiji, koji su organizovale Francuska i Nemačka, završen je nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nešto više od sat vremena, oko 11.30.

Na Samitu su učestvovali i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i kosovski premijer Avdulah Hoti. 
Samit je održan uoči planiranog sastanka predstavnika Beograda i Prištine, u Briselu u nedelju.
Predsednik Vučić je sinoć novinarima u Parizu, posle sastanka sa Makronom, rekao da veruje da će video-samit biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.
Kako je naveo, veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, odnosno budućnost razgovora.
"Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali o kojima ne možemo svi da se dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci", rekao je Vučić.
Istakao je da se ništa ne prelama preko noći i da on više veruje u niz malih koraka, malih sporazuma, te da će taj pristup imati i na samitu.
"Da obezbedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će promeniti odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČEO SAMIT Vučić sa Merkel i Makronom razgovara o Kosovu, prisutni i predstavnici Prištine

Izvor: Blic, 10.Jul.2020

Video Samit o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel, počeo je danas oko 10.30, a na samitu učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na Blic...

Predsednik Srbije na video konferenciji u Parizu: Sastanak sa Makronom i Merkelovom (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2020

Za ovu konferenciju mnogi smatraju da bi trebalo da predstavlja uvod u nastavak dijaloga Beograda i Prištine..Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić učestvuje na video konferenciji čiji su domaćini francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel...Na samitu učestvuje i specijalni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Komemoracija genocida u Srebrenici u evropskim institucijama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jul.2020

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel), visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) su objavili zajedničko saopštenje povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici koji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.