Vučić: Merkel insistira na očuvanju mira i stabilnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2018, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Merkel insistira na očuvanju mira i stabilnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Berlinu da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da bi bilo veoma važno da Srbija prisustvuje Samitu EU i Zapadnog Balkana, u maju u Sofiji.

"Ja sam objasnio sve, kako to ide i na koji način, kao i da bi taj Samit bez Srbije značio štetu i problem za Srbiju i da to mi sebi ne možemo da dopustimo", rekao je Vučić.

Kako kaže, rekao joj je da se nada da će doći u Sofiju i da će Srbija tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti predstavljena, a da o formalnim pitanjima nisu razgovarali.

"Zamislite da dođu sve zemlje EU, jer će i sa Španijom da naprave neki dogovor, i da dođu predstavnici Prištine i svih sa Zapadnog Balkana... Kakva bi to šteta i koliko bi loše bilo za Srbiju. Svakako ćemo biti predstavljeni na, nadam se, najvišem nivou", rekao je Vučić.

Na pitanje šta očekuje od bugarskog predsedavanja EU i "koju je cenu Srbija spremna da plati za KiM za mir i stabilnost"  Vučić je rekao da ne razume šta to znači ko je šta spreman da plati.

"Rekao sam da mir i stabilnost nemaju cenu, a to se nije ticalo davanja nečega ili nedavanja nečega" ukazao je Vučić.

Dodaje da smatra da mir i stabilnost nemaju cenu jer bilo kakav sukob, vojni, ratni, bi vratio sve mnogo više od stotinu godina i da mnogi od nas ne bi mogli da ostanu i opstanu.

"Neki drugi koji misle da je to bezveze i neistina očigledno ne umeju da gledaju u budućnost i ne umeju da naprave dobre račune kao što ih nisu pravili ni pre 25 godina. Govorim o svima", rekao je predsednik Srbije.

Ističe da smo spremni na kompromis po pitanju KiM, te da je to danas rekao i Merkel, ali da je za kompromis uvek potrebno dve strane.

"Potrebno nam je da sem dogovora Srba i Albanaca, ranije sam verovao da bi to bilo lakše da sami ragovaramo, ali za to je potrebno da imate i saglasnost i dogovor  Nemaca, Francuza, EU, Amerikanaca, Turske, Rusije i da o svemu tome bude obaveštena i Kina, i da sa svi ti faktori budu saglasni", rekao je Vučić.     

Neće nam biti lako s KiM, sve drugo nam dobro ide

Vučić je dodao da nemačka kancelarka nije pominjala stolicu u UN za KiM, niti je u razgovoru sa njom bilo reči o bilo kakvom iscrtavanju mapa. Na pitanje da li je bilo reči o stolici u UN, uzvratio je da je Merkel svakako jedan od najmudrijih i najpametnijih sagovornika, da je konkretna, ali i korektna.

"Neće nam biti lako u budućnosti na političkom planu i to zbog KiM, ali sam zadovoljan razumevanjem koje sam dobio u Berlinu", rekao je Vučić.

Na pitanje šta je njegova poruka nakon susreta, a s obzirom da je pre posete Berlinu poručio da ne treba previše da očekujemo, rekao da nam sigurno neće biti lako, ni Srbiji ni njenim građanima, ali da je zadovoljan razumevanjem koje je dobio u Berlinu i poštovanjem koje Srbija uživa.

"A, da će nam biti lako, neće", zaključio je.

Ali, dodao je, u Berlinu nije bilo ni one vrste pritisaka koje su "prognozirali" razni analitičari.

Merkel je, primetio je, suviše pametna da bi analitičari vodili politiku.

Uostalom, kako je rekao, onda bi oni bili na njenom mestu.

Objašnjavajući svoju poruku građanima Srbije, rekao je da nam neće biti lako u političkom smislu i da on to nikad nije krio.

"Ali, ekonomski odnosi i sve drugo ide u dobrom smeru, 3,9 odsto nam je rast u prva tri meseca, najviše stranih direktnih investicija, više nego svi drugi u regionu, ne vidim ništa loše sem onog što nas čeka težak politički posao i ja to nikad ne krijem od naroda", rekao je predsednik, uz opasku da bi bilo besmisleno da potcenjuje ljude u Srbiji.

Sa Merkel ni o stolici u UN, ni o "mapama"

Vučić je, na špekulacije da će mu Merkel tražiti da "prestane sa iscrtavanjem novih mapa", kako misli jedan nemački analitičar, izjavio da se o tome nije razgovaralo.

"Nemačka kancelarka nije osoba sa kojom se takav razgovor može voditi", rekao je predsednik Srbije.

Merkel zna kako da usmerava razgovor, a ljudi sa takvim samopouzdanjem i mudrošću ne koriste rečnik pretnji kakav imaju neki analitičari, istakao je.

Primetio je i da bi mnogi da su u prilici, kao on, da razgovaraju s Merkelovom - samo lepo o sebi govorili.

Merkel insistira da se mir i stabilnost očuvaju

Kancelarka Angela Merkel insistira, a mi smo apsolutno saglasni, da se mir i stabilnost moraju očuvati po svaku cenu, rekao je Vučić posle razgovora sa kancelarkom u Berlinu i istakao da mu je rekla da može da je pozove ako je potrebno.

Dogovorili su se, kaže, da u okviru EU nastave da rade na pronalasku rešenja:

"Jer, rešenje je uvek bolje nego da rešenja nema, bolje je od svakog konflikta, makar i zamrznutog", rekao je Vučić novinarima.

"Da li tu postoje neke hitne stvari? Ne, nema ih. Ne postoji ništa važnije od očuvanja mira i stabilnosti", dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je veoma zadovoljan razumevanjem na koje je naišao i poštovanjem koje Srbija uživa kod kancelarke.

Ono na čemu je i kancelarka insistirala, kaže, to je da se mir i stabilnost moraju sačuvati po svaku cenu.

Možeš da me pozoveš kad hoćeš, rekla je Merkel Vučiću i primetila da on ne koristi tu priliku, naveo je Vučić i dodao da je rekao kancelarki da ne želi još i on da je uznemirava.

"Veoma sam zadovoljan što je htela ne samo da nas čuje, već i sasluša naše stavove", rekao je predsednik podsećajući da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova.

Merkel: Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini

Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, poručila je Merkel i istakla da novim susretom sa Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu.

"Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja", rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom pred sastanak iza zatvorenih vrata.

Merkelova je, nakon što je dočekala predsednika Vučića ispred sedište šefice nemačke vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja.

Prema njenim rečima, glavne teme razgovora s Vučićem biće saradnja Srbije i Nemačke, ali i razvoj regiona.

Podsetila je da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gde je ukazao koliko je važan taj region.

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u "Berlinskom formatu" u Londonu.

Merkelova, koja se sa Vučićem danas sastala po drugi put u mesec i po dana, ukazala je da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, te da ima ključnu ulogu kad je reč o Kosovu i o Bosni i Hercegovini.

Pohvalila je reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsednici vlade Srbije i njenim ministrima.

Vučić: Učinićemo sve da se izbegnu sukobi na Balkanu

Vučić je kazao da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve od sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

"Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu", poručio je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

"Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stvari u regionu.

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

"Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU"

"U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred", rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

"Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU", konstatovao je Vučić.

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kao i u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.

"Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost", rekao Vučić,

Merkel i Vučić će nakon obraćanja medijima imati radni ručak, a kako je ranije saopštio kabinet nemačke kancelarke posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i regionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama.

Ovo je 12 susret Vučića i Merkelove, a drugi za poslednjih mesec i po dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik Vučić danas sa Angelom Merkel u Berlinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2018

Predsednik Srbije prethodno se sastao sa Merkelovom, takođe na njen poziv, 27. februara..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovaće danas u Berlin, gde će razgovarati sa Angelom Merkel, saopštio je kabinet nemačke kancelarke...Pročitajte i:..- Tokom zajedničkog ručka posebno će se razgovarati...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.