Vučić: Ako hoćete da razgovarate, onda ne zakucavate poziciju

Izvor: RTS, 12.Mar.2019, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ako hoćete da razgovarate, onda ne zakucavate poziciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da su savetnici nemačke kancelarke Angele Merkel od prištinskih vlasti nedvosmisleno zatražili ukidanje taksi na srpsku robu. Na sastanku u Beogradu tema su bili odnosi sa Prištinom i kako da se sačuvaju mir i stabilnost. Očekuje da u aprilu bude novih pomaka iz EU kako bi se trenutno stanje promenilo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić je, u intervjuu za RTS, rekao da je sa savetnicima nemačke kancelarke Janom Hekerom i Matijasom Litenbergom razgovarao o odnosima Beograda i Prištine.

"Nismo se približili dogovoru jer ne pregovaraju Nemci sa njima već mi, a takvih pregovora nema", rekao je Vučić.
Ne veruje da će takse uskoro biti ukinute, jer, kako kaže, oni koji su ih uveli smatraju da za to imaju veliku podršku na kosovskoj političkoj sceni.
"Svejedno, platforma koju su doneli je toliko loša i upoznao sam nemačke savetnike sa stavom Srbije, rekao sam da je toliko užasna da ne vidim način da to bude promenjeno u budućnosti. Praćena je zakonskim aktima, ima obavezujuću snagu i nije pitanje samo teritorijalnog integriteta Kosova, koji se poklapa sa integritetima Srbije, jer oni smatraju da je Kosovo nezavisna država od 2008. godine, što je podržano 2010. godine odlukom Međunarodnog suda pravde – već tu ima još desetine uslova jezivih za Srbiju", rekao je Vučić.
Sa savetnicima Angele Merkel razgovarao je, kaže, o tome kako da se sačuvaju stabilnost, mir, kako da se izbegnu dalje eskalacije.
"Oni su rekli da su nedvosmisleno tražili ukidanje taksi, što je važno da kao najmoćnija zemlja EU traže, i očekujem da tokom aprila bude novih pomaka iz EU da se stvari na terenu promene, a videćemo da li će to dovesti do ukidanja taksi", rekao je Vučić.
Na pitanje zašto Beograd nije usvojio platformu za pregovore sa Prištinom, Vučić odgovara da je to jasno svakom razumnom čoveku.
"Ako hoćete da razgovarate sa nekim, onda ne zakucavate stvari. Ako ih zakucate, teško je eksere izvući. Da planiramo platformu koja bi bila slična prištinskoj, u kojoj bismo rekli da nema razgovora ni o čemu – od teritorijalnog integriteta Srbije do toga da postavimo tribunal za Albance koji su silovali Srpkinje, onda vam je jasno da pravite da dogovora nikada ne bude", rekao je Vučić.
"Nema zamrznutog konflikta"
Ističe da, za razliku od drugih, srpska strana pokazuje jasno opredeljenje za razgovor i pokazuje daleko veću odgovornost jer nije uvela recipročne mere. 
"Ako ne želite dogovor, onda se ponašate kao Priština."
Zamrznutog konflikta više nema, kaže predsednik.
"Kakav je zamrznuti konflikt kad neko sutra dođe i zauzme Trepču. Ili nam zauzmu Gazivode i kažu: 'Mi postavljamo menadžment.' Jel' mi imamo konflikt ako hoće da zauzmu Gazivode?", upitao je Vučić.
Predsednik je rekao da je važno da se ne pravimo da problem ne vidimo.
"Problem neće nestati zato što se mi pravimo da ga ne vidimo. Ako ne uspemo da rešimo problem, onda nikom ništa. Još jedna izgubljena generacija. Vreme je važan resurs i u politici i u životu", naveo je predsednik Vučić.
Priština, dodaje, zatvara sve zelene linije za prolaz kamiona.
"Nažalost, poslednji slučaj je bio da je Srbin prijavio srpske kamione kuda prolaze. To je izazvalo ogroman gnev srpskog stanovništva na KiM. Oni hoće da nam zaustave sve na severu. Nama su tu prilično vezane ruke, ali se borimo da naše stanovništvo snabdevamo. Svakoga dana moramo da se borimo sa tim. Plašim se da smo veoma daleko od rešenja i od ukidanja taksi i te vrste normalizacije protoka ljudi, robe i usluga", rekao je predsednik.
Prema njegovim rečima, Priština hoće da nam zaustavi sve na severu.
"Oni i dalje ne kažu ko je ubio Olivera Ivanovića, jer nemaju pojma, ili se prave da nemaju pojma. Optužuju ljude za nešto od pre sedam ili osam godina. Sve rade sa ljudima koji su sposobni da brane i štite sever naše pokrajine", izjavio je Vučić.
Za razliku od nas, Albance investicije ne interesuju, oni investicije nemaju, kaže predsednik.
"Njih finansiraju spolja. Nas zanimaju investicije i verujem da ćemo uspeti da napravimo takav ambijent koji će čuvati mir, čuvati budućnost i doprinositi daljem ekonomskom razvoju Srbije", naveo je predsednik.
Imali smo, kaže, zamrznut konflikt u Krajini, imali smo UNPA zone, UN nam je garantovao zamrznuti konflikt sa Hrvatima.  
"Odjednom je došao 1. maj, pa smo imali 'Bljesak', pa došao 4. avgust, pa 'Oluja'. Pobiše nam ljude. A politički vrh se pravio da se ništa nije dogodilo", izjavio je Vučić.
Vučić je precizirao da je posao onih koji vode državu da brinu o svojoj zemlji.
"Pitam šta da radimo ako krenu da ujedinjuju Mitrovicu ili da zauzimaju Gazivode. Moramo da se ponašamo odgovorno, da nudimo rešenje, da tražimo rešenje. Moramo da pokažemo da smo sve vreme radili na kompromisu i rešenju. Albanci nisu ni tako snažni, niti smeju da se tako ponašaju da nemaju nečiju podršku. Mi moramo da budemo stabilni, mirni i polako da stvari dovodimo na svoju stranu", dodao je Vučić.
Razgraničenje zagovarali i Ćosić i Đinđić
Da smo prihvatili razgraničenje koje je Ćosić predlagao, mi bismo bili u EU, i mogli bismo da sa sigurnošću kažemo da će "Folksvagen" kod nas, rekao je Vučić. 
"Ne zaboravite, kada su Đinđić i Ćosić o tome govorili, naša situacija je bila mnogo povoljnija. Tada nismo imali granice na Jarinju i Brnjaku, niti presudu MSP-a, ništa od toga. Danas smo u težoj situaciji, ali bismo želeli odjednom mnogo više. To je zato što ljudi nemaju nikakvu odgovornost", naveo je predsednik.
Politikom se, kaže, bavi zbog budućnosti.
"Ja se politikom bavim da bi nešto ostalo iza nas. To nešto nisu pusti snovi, već fabrike i život za budućnost Srbije. To je zaštita nacionalnih i državnih interesa, ali na odgovornoj i ozbiljnoj bazi. Kada ste na ovakvom mestu, morate da budete spremni da platite najvišu moguću cenu", objasnio je Vučić. 
Dvadeset godina od NATO agresije
To je bila klasična agresija na jednu suverenu zemlju, i nije vođena samo bombama iz vazduha, već svim raspoloživim sredstvima, smatra Vučić.
"I danas sam uveren da Srbija za to nije odgovorna, da nije to zaslužila i da je strašno kakve je žrtve imala Srbija – od male Milice, male Sanje, do mnogih policajaca i vojnika koji su samo štitili zakon", naveo je predsednik.
Na godišnjicu će se obratiti građanima, uz moleban koji će prirediti patrijarh srpski Irinej i arhijereji SPC. Imaćemo, kaže, pre toga paradu u Nišu i moći ćemo da vidimo veliku razliku između onoga što imamo danas i onoga što smo imali ranije, rekao je predsednik.
Kako je naveo, biće 1.500 specijalaca obučenih po najmodernijim svetskim standardima. Videćemo, kaže, osam do deset aviona "mig 29", ove godine videćete i helikoptere. Ove godine, kako je naveo, stiže 19 novih helikoptera.
"Srbija ozbiljno snaži, jača svoju bezbednost, sigurnost i to je temelj daljeg snaženja naše države. Ona mora da se ubrza kroz povećanje plata, izgradnju stanova za pripadnike vojske i policije, i za to nam je potrebna ekonomija o kojoj sam na početku govorio", zaključio je predsednik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.