Putin: Energetika ključna u saradnji sa Nemačkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2018, 03:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Energetika ključna u saradnji sa Nemačkom

Projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 će omogućiti Evropi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evropske tražnje za energentima", izjavio je Putin novinarima pre početka razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u zamku Mezeberg, severno od Berlina.

Putin je naglasio da je Severni tok 2 "ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine", istakao je Putin, a prenosi ruska agencija Tas.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će sa Putinom razgovarati o sukobima u Ukrajini i Siriji, kao i o Iranu i projektu Severni tok 2, prenosi Rojters.

Takođe je naglasila da će se pozabaviti pitanjem ljudskih prava i bilateralnih odnosa.

"Mišljenja sam da se kontroverzna pitanja jedino mogu rešiti u dijalogu i kroz dijalog", izjavila je Merkel.

Rusija pridaje veliki značaj razvoju obostrano korisne saradnje sa Nemačkom, a energetika je jedan od naših prioriteta, izjavio je Putin.

Putin je u obraćanju medijima u zamku Mezeberg, na oko 70 km od Berlina, a pre početka sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da je Rusija spremna da nastavi da radi na pitanju rešavanja situacije u Ukrajini, i da će o tom pitanju diskutovati na sastanku, prenosi ruska agencija Tass.

Ruski lider je poručio da sve mora biti urađeno za sirijske izbeglice kako bi se vratile u svoju zemlju.

Putin je rekao i da je Siriji potrebna pomoć za obnovu i kako bi se osigurao bezbedan povratak izbeglica svojim domovima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, pre početka zvaničnog sastanka sa Putinom, rekla da bi Nemačka i Rusija trebalo da rade zajedno na pronalaženju rešenja u Ukrajini, kao i da humanitarna kriza u Siriji mora biti izbegnuta.

Pre dolaska u Berlin, ruski predsednik je ranije danas boravio u Austriji, kao gost na svadbi ministarke inostranih poslova Austrije Karin Knajsel.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.