Sajam u Frankfurtu: I Merkel se zalaže za električne automobile

Izvor: B92, 13.Sep.2019, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam u Frankfurtu: I Merkel se zalaže za električne automobile

Nemačka kancelarka Angela Merkel, otvarajući u četvrtak Međunarodni sajam automobila u Frankfurtu, pozvala je proizvođače automobila da više investiraju u električna vozila.

"Visoka mobilnost će imati svoju cenu ako se ne budu proizvodila efikasnija, klimatski pogodna vozila", rekla je Merkel, prenosi Dojče vele. Ona je istakla da pred auto-indrustrijom stoji "herkulovski zadatak" u pokušaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se stvori održiviji način putovanja.

Kancelarka je upozorila da smanjenje emisije ugljen-dioksida iz globalnog obima saobraćaja nije zabeleženo još od 1990. godine. Merkel je pozvala auto-industriju da više ulaže u proizvodnju jeftinijih i održivih električnih automobila.

Dojče vele navodi da su nepoverenje i nezainteresovanost bili očigledni na otvaranju Sajma automobila.

Godišnji događaj u Frankfurtu privukao je 1.000 izlagača prošle godine, ali je ove godina taj broj pao na 800, a sajam se održava u manjoj hali. Pažnja medija bila je više fokusirana na demonstrante koji su protestovali protiv auto-industrije nego na sam događaj.

Podsećamo, publika će ove godine biti uskraćena za mnoga velika imena iz sveta automobila. Na frankfurtskom salonu ne učestvuju Alpine, Aston Martin, Citroen, Dacia, DS, Ferrari, Abarth, Alfa Romeo, FIAT, Chrysler, Jeep, zatim brendovi General Motorsa – Chevrolet i Cadillac, Infiniti, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Rolls-Royce, Subaru, Suzuki, Toyota i Volvo.

Angela Merkel je nakon zvaničnog otvaranja sajma, na svom tradicionalnom obilasku IAA salona, posetila štand Opela u hali 11, gde ju je izvršni direktor Opela Mihael Lohšeler informisao o strategiji elektrifikacije nemačkog proizvođača.

Opelovih pet premijera na salonu u Frankfurtu uključuju i tri elektrifikovana modela: Corsa-e, Grandland X as plug-in hybrid i Corsa-e Rally. Kako je najavljeno, svi Opelovi modeli biče elektrifikovani do 2024.

"U 120 godina proizvodnje automobila, Opel je uvek kombinovao nemački inženjering sa strastvenim dizajnom, čineći pionirsku tehnologiju i inovacije dostupnim svima. Danas se to više nego ikada odnosi na elektromobilnost", rekao je Lohšeler o Opelovoj ofanzivi elektromobilnosti.

Pored novih elektrifikovanih modela, na ovogodišnjem salonu u Frankfurtu svoju svetsku premijeru imaju i restilizovana Opel Astra i šesta generacija Corse.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.