Izvor: RTS, 29.Okt.2020, 15:56

Evropski i svetski zvaničnici osudili napad u Nici

Evropski i svetski zvaničnici oštro osuđuju terorističke napade u Francuskoj, gde je gde je ubijeno četvoro ljudi i ranjeno više njih.
Predsednik SAD Donald Tramp je putem Tvitera dao podršku Francuskoj, navodeći da su "srca Amerikanaca uz Francusku".
"Saosećamo sa vama. Amerika će uvek biti uz naše najstarije saveznike u ovoj borbi. Radikalni islamsistički teroristički napadi se moraju zaustaviti odmah. Nijedna država na svetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Francuska ili bilo koja, ne može da trpi to dugo", napisao je Tramp.
Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je napad u crkvi u Nici, istakavši da je duboko uzdrmana strašnim napadom.

Merkelova je poručila da francuska nacija ima solidarnost Nemačke u ovim teškim trenucima.
Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je zločin u Nici kao ciničan i surov, a ljudski moral apsolutno stran teroristima, poručivši da je Moskva spremna da blisko sarađuje sa drugim zemljama u borbi protiv terorizma.
U poruci upućenoj francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, izrazio je saučešće njemu i porodicama žrtava, prenosi Tas.
"Još jednom smo videli da teroristi ne dele ljudske moralne vrednosti. Jasno, borba protiv međunarodnog terorizma zahteva konkretne korake međunarodne zajednice", rekao je Putin.
Mišel: EU uz Francusku Predsednik Evropske komisije Šarl Mišel napisao je na Tviteru da su lideri EU šokirani i tužni zbog terorističkih napada u Francuskoj. 

"Najoštrije osuđujemo ove napade koji su napadi na naše zajedničke vrenosti. Ujedinjeni smo u solidarnosti sa Francuskom, francuskim narodom i vladom Francuske, u zajedničkoj i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma", napisao je Mišel.  
Istakao je da EU poziva lidere širom sveta da rade na dijalogu i razumevanju među zajednicama i religijama, a ne na podelama. 
Papa Franja osudio napad kao "divljački"I papa Franja je osudio "divljački" napad u crkvi u Francuskoj, a Vatikan je saopštio da terorizam i nasilje nikada nisu bili prihvatljivi.
"Obavešten o divljačkom napadu koji je izvršen jutros u crkvi u Nici i prouzrokovao smrt nekolicine nevinih ljudi, papa Franja se u molitvi pridružio patnji porodica i podelio njihovu tugu", navedeno je u poruci upućenoj u njegovo ime biskupu iz Nice, preneo je Rojters.
Papa Franja je "najenergičnije osudio takva nasilna teroristička dela" i pozvao francuski narod da ostane jedinstven.
Prethodno je portparol Vatikana Mateo Bruni izjavio da je to trenutak bola u vremenu zbunjenosti i da terorizam i nasilje nikada ne mogu biti prihvaćeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.