RT: Nemačka neće podleći pritisku pretnjama sankcijama SAD-a zbog izgradnje „Severnog toka 2“ - Merkelova

Izvor: Vostok.rs, 18.Dec.2019, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Nemačka neće podleći pritisku pretnjama sankcijama SAD-a zbog izgradnje „Severnog toka 2“ - Merkelova

Nemački kancelar Angela Merkel naglasila je da Berlin neće podleći pritisku iz Vašingtona nakon što je Senat SAD-a odobrio zakon kojim se sankcionišu nemačke kompanije koje rade na izgradnji gasovoda koji će isporučivati prirodni gas iz Rusije. Tokom sednice nemačkog parlamenta, poslanici su pitali Merkelovu o mogućnosti da SAD obustave sankcije protiv nemačkih kompanija koje grade gasovod "Severni tok 2". Merkelova je rekla da se odlučno protivi takvim sankcijama jer imaju ekstrateritorijalni karakter, te da one neće prisiliti Berlin da odustane od projekta, naglasila je Merkelova. "Nismo odustali ni u vezi sa špijunskom aferom, niti sada nameravamo da odustanemo", dodala je Merkelova. Senat SAD-a je u utorak odobrio zakon koji omogućava uvođenje sankcija nemačkim entitetima koji učestvuju u izgradnji "Severnog toka 2". Zvaničnici u Vašingtonu dugo pokušavaju da izvrše pritisak na Nemačku da odustane od projekta, tvrdeći da će gasovod navodno učiniti Nemačku zavisnu od Moskve. Merkelova je, međutim, uvek ustvrdila da "Severni tok 2" služi ekonomskim interesima Nemačke, a da je Rusija pouzdan snabdevač gasom. Takođe je više puta negirala tvrdnje da zemlja rizikuje da postane previše ekonomski i politički zavisna od Rusije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je krstaški rat SAD-a protiv gasovoda kao pokušaj da promovišu prodaju svog prirodnog gasa Evropi putem „nezakonite konkurencije“. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel kritikuje američku pretnju sankcijama zbog Severnog toka 2

Izvor: Danas, 18.Dec.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je danas američku pretnju uvođenjem sankcija zbog novog rusko-nemačkog gasovoda Severni tok 2, nagovestivši da želi razgovor sa Vašingtonom, uz odbijanje da zapreti uzvratnim merama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.