Predlog o povećanju granice zaduživanja podelio nemačku vladu: Ustav nije prodavnica suvenira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog o povećanju granice zaduživanja podelio nemačku vladu: "Ustav nije prodavnica suvenira"

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel saopštili su danas da neće podržati predlog ministra finansija Olafa Šolca da se ublaže stroga pravila o ograničavanju duga i pomogne zaduženim opštinama da povećaju javnu potrošnju na lokalnu infrastrukturu.

Ekhard Rehberg, šef grupe za budžetska pitanja u Merkelinoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), izjavio je za radio Dojčlandfunk da će za promenu pravila o dugu utvrđenih ustavom biti potrebna dvotrećinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većina u parlamentu, izveštava Rojters.

"Ustav nije prodavnica suvenira", rekao je Rehberg i dodao da očekuje da će njegova parlamentarna grupa blokirati bilo kakav predlog za privremenu suspenziju ograničavanja duga radi finansiranja lokalne infrastrukture, odnosno puteva i škola.

Nemačkim zakonom o budžetu propisan je limit prema kojem federalni deficit u bilo kojoj godini može da iznosi najviše 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda. Vlada u Berlinu ostvaruje bolje rezultate od zacrtanog cilja pridržavajući se svoje budžetske politike da nema novog zaduživanja.

Nedeljnik "Di Cajt" objavio je juče da Šolc planira da na kratko vreme suspenduje ograničavanje duga kako bi savezna vlada mogla da preuzme deo obaveza visoko zaduženih opština, čime bi im oslobodila sredstva da povećaju troškove za dotrajalu infrastukturu.

Šhoc se još uvek nada da će postati kandidat socijaldemokrata (SPD) za kancelara na saveznim izborima 2021. godine, uprkos tome što je prošle godine izgubio u "trci" da postane lider stranke. Njegov predlog o ublažavanju limita na dug podržavaju opozicione stranke levog centra, uglavnom Zeleni i Levica, navodi britanska agencija.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nemci podeljeni: "Ustav nije prodavnica suvenira"

Izvor: B92, 27.Feb.2020

Berlin -- Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel saopštili su danas da neće podržati predlog ministra finansija Olafa Šolca...Šolc je predložio da se ublaže stroga pravila o ograničavanju duga i pomogne zaduženim opštinama da povećaju javnu potrošnju na lokalnu infrastrukturu...Ekhard...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.