One su moćne, jake i uspešne u surovom svetu politike, a povezuje ih jedna NEOČEKIVANA KARAKTERISTIKA

Izvor: Blic, 19.Feb.2018, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

One su moćne, jake i uspešne u surovom svetu politike, a povezuje ih jedna NEOČEKIVANA KARAKTERISTIKA

Angela Merkel, Johana Mikl-Lajtner (premijerka Donje Austrije), Tereza Mej, Margaret Tačer - većinu pionirki u politici i mnoge uspešne visoke zvaničnice povezuje jedna neočekivana karakteristika: konzervativke su.

- Reč je o fenomenu, jer mnogo toga govori protiv toga - kaže Birgit Zauer, politikolog Univerziteta u Beču.

- Najzad, upravo se socijaldemokrate već decenijama zalažu za ravnopravnost žena.

Zbog čega su žene na rukovodećim političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << položajima do danas tako retke? I zašto upravo konzervativke uspevaju da se domognu vrha? Ovo su moguća objašnjenja:

1. “Ustoličena” žena u muškom klanu

Politika je i danas često porodična stvar: ovo važi za Gandijeve u Indiji, Bušove i Klintonove u SAD i Le Penove u Francuskoj. Intronizacija žena u takvim okolnostima često ne predstavlja problem već zbog toga što u nedostatku alternative moraju biti naslednice.

- I konzervativne partije su dinastički organizovane” kaže Birgit Zauer.

Pritom se “dinastički” ne odnosi na krvno srodstvo, već na najbliže veze u obliku saveza, klanova, ili prijateljstava.

- U tim slučajevima ženu imenuje stariji gospodin kao lojalnu sledbenicu, zato što je to logičan sled u takvoj strukturi - kaže ona.

Činjenica je da gotovo nema političarke koju ne opisuju u vezi s njenim političkim “učiteljem”: nemačka kancelarka Angela Merkel, na primer, bila je “Kolova devojčica”.

2. Levičarske partije su ionako “muške partije”

Bezbroj puta je dokazano: ženske kandidatkinje za rukovodeće položaje izazivaju veće interesovanje žena, nego muškaraca. Ukoliko su pristalice određene partije uglavnom muškarci, a partija želi da se proširi, žena na rukovodećem položaju može biti veoma korisna.

- Socijaldemokrate ionako ne bije glas da su “muške partije”, pa se imidž stranke koja zastumpa feminističke interese, odavno učvrstio. Samim tim, levo orijentisane stranke ne moraju da postavljaju žene na visok politički položaj da bi pridobile nove pristalice.

3. Blag izraz lica

Partije krajnje desnice i desničarsko-političke stranke koriste žene za privlačenje novih grupa birača i iz nekih drugih razloga: uvreženo je mišljenje da su žene pristupačnije nego muškarci, što može biti veoma korisno. Odim toga, smatra se da je strateška prednost vodećih političarki u tome što desničarske stavove mogu da učine atraktivnijim stanovništvu.

Kada je žena na čelu partije, ona “automatski deluje manje strogo - objašnjava nemački stručnjak za komunikaciju Luc Majer, savetnik Angele Merkel.

- Kada žena formuliše veoma stroge poruke, one ipak deluju blaže nego da je to uradio muškarac.

Uloga Marin le Pen bila je da pomeri francuski Nacionalni front sa krajnje granice ekstremno desničarske i antisemitske partije i uspela je da uđe u drugi krug predsedničkih izbora. I u nemačkoj Alternativi za Nemačku (AfD) žene su na rukovodećim pozicijama: uloga Alis Vajdel, Frauke Petri i Beatriks fon Štorh bila je da predstave antimuslimansku retoriku kao feministički stav.

4. Žene raščišćavaju ruševine i obnavljaju

Žene su često na potezu u kriznim situacijama. Tereza Mej je zadužena za čišćenje krhotina posle Bregzita - i to, uprkos činjenici da sama nikada nije bila za izlazak iz EU. Dok su pre referenduma na sva usta zahtevali Bregzit, njen kolega torijevac Boris Džonson ili Najdžel Faraž zanemeli su nakon što je narod rekao svoje. I njena davna prethodnica Margaret Tačer postala je premijerka tek nakon teškog poraza svoje partije na izborima 1974, a slično je bilo i sa Angelom Merkel: njoj je 1988. pripala dužnost da kao generalni sekretar CDU posle otkrivenog skandala o nezakonitom sponzorisanju ponovo postavi Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) na noge i otpočne proces transformacije partije, koju je 25 godina vodio Helmut Kol.

5. Žene za popunjavanje kvote

Iako se većina stranaka, barem u teoriji, slaže da nemaju dovoljno žena u sopstvenim redovima, ali proces njihovog uključivanja u političke institucije odvija se brzinom puža.

- Konstrukcija političkog sistema istorijski je utemeljena na muškim uslovima i interesima, žene prvobitno u tom sistemu nisu bile predviđene - kaže politikolog Ziglinder Rozenberger, pozivajući se na knjigu novinarki Sibile Haman i Eva Linzinger.

Konzervativne partije imaju većih teškoća s kvotama za žene, nego levičarke, ali ako se neka žena domogne vrha, onda to često daje legitimitet njihovom snavu, to jest ide u prilog njihovoj tvrdnji da kvote i druge sistemske promene u društvu nisu neophodne.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.