Izvor: RTS, 16.Jan.2021, 12:51

Novi šef CDU je Armin Lašet, čovek po meri Angele Merkel

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) na digitalnom partijskom kongresu izabrala je Armina Lašeta za novog šefa stranke. On bi potencijalno mogao da bude i naslednik Angele Merkel u kancelarskoj fotelji.
Na mesto Anegret Kramp Karanbauer dolazi Armin Lašet (59), predsednik najmnogoljudnije nemačke pokrajine, Severne Rajne-Vestfalije.

Nemački mediji navode da je reč o umerenom, lojalnom i pouzdanom političaru, po meri kancelarke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Angele Merkel
On je pobedio u drugom grugu glasanja sa 521 glasom u odnosu na 466 koliko je bilo za konzervativca Fridriha Merca.
Njegova pobeda predsatvlja trijumf liberala i centrista u CDU-u i najverovatniji nastavak umerene i 16 godina duge politke kancelarke Merkel.
Prema najavi generalnog sekretara Paula Zimjaka, konačni rezultat izbora na u kojem učestvovuje 1.001 delegat znaće se 22. januara kada budu prebrojani i svi glasovi poslati poštom.
"Jedinstvo, pravda i sloboda"Armin Lašet je obećao da će voditi dijalog sa svim demokratskim strankama u zemlji i poručio da je neophodno da se demokrate udruže u današnje vreme.
"Pogotovu u ovim danima koje doživljavamo u svetu, fraza 'jedinstvo, pravda i sloboda' aktualnija je nego ikada ranije", rekao je Lašet aludirajući na reči iz jedne strofe nemačke himne, prenosi Rojters.
Pozvao je na zajedničku borbu za ova načela protiv svih onih koji, kako je naveo, žele da ih ugroze.
Ko je Armin LašetOvaj pedesetdevetogodišnji pravnik i bivši novinar proteklih 27 godina bio je poslanik u Evropskom parlamentu, Bundestagu i pokrajinskom parlamentu u Diseldorfu.
Od 2012. godine jedan je od petoro potpredsednika CDU i važi za privrženog saradnika Angele Merkel.
S druge strane, kažu da je veoma blizak francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i zalaže se za osnaživanje Evropske unije na međunarodnom planu, ali i bolju saradnju sa Amerikom po pitanju trgovine i klimatskih promena.
Ipak, sve to ne znači da će on biti novi, budući kancelar Nemačke.
Kao potencijalni kandidati demohrišćana pominju se bavarski premijer Markus Zeder i ministar zdravlja Jens Špan.
Ova dvojica u mnogo popularniji u opštoj populaciji od Lašeta, pre svega zbog boljeg upravljanja korona-krizom proteklih meseci.
Ko god od njih da bude kandidat demohrišćana, ima veliku šansu da nasledi Angelu Merkel u kancelarskoj fotelji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkelova dobila nasljednika: Armin Lašet novi šef CDU

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2021

BERLIN - Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel dobila je danas novog šefa -Armina Lašeta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Armin Laschet novi lider njemačkog CDU-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2021

Njemačka konzervativna stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU) izabrala je novog lidera koji će naslijediti Angelu Merkel. Riječ je o Arminu Laschetu, premijeru Sjeverne Rajne-Vestfalije. Laschet je izabran u subotu (16. januar) na online kongresu stranke, na kojem je glasao 991 delegat. CDU...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vučić čestitao Lašetu pobedu na izborima unutar CDU

Izvor: RTS, 16.Jan.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Arminu Lašetu pobedu na unutarstranačkim izborima Hrišćansko-demorkatske partije (CDU). . Vučić se nada nastavku saradnje sa Nemačkom i CDU. .."Čestitam vam od srca - svako dobro i puno sreće! I dalje se oslanjamo...

Nastavak na RTS...

OGLASIO SE NASLEDNIK ANGELE MERKEL: Lašet poslao moćnu poruku, stiglo i prvo obećanje (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2021

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel danas je izabrala Lašeta za novog šefa stranke...Novoizabrani lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet obećao je danas da će voditi dijalog sa svim demokratskim strankama u zemlji i poručio da je neophodno...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.