Nemačka spustila rampu: Njima i dalje ne želimo da prodamo oružje

Izvor: B92, 16.Sep.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka spustila rampu: Njima i dalje ne želimo da prodamo oružje

Berlin -- Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel produžiće zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz nemačke vlade, Nemačka je poslednji put produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju krajem marta, a ona bi trebalo da istekne 30. septembra.

Međutim, prema rečima neimenovanog izvora, zabrana će biti produžena zbog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Jemenu i zbog toga što se nemačke socijaldemokrate i dalje protive ukidanju moratorijuma.

S druge strane, AP prenosi da je poslanik iz stranke nemačke kancelarke Jirgen Hart rekao da bi Berlin trebalo da ponovo razmotri svoju zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju imajući u vidu napade na naftna postrojenja u toj zemlji.

On je rekao da je ukidanje zabrane izvoza na odbrambene sisteme naoružanja u strateškom interesu Nemačke kako bi pomogla Saudijskoj Arabiji da se zaštiti.

On je pozvao Berlin i da preispita politiku prema Iranu, navodeći da "ne postoje jasni dokazi o direktnim vazdušnim napadima Irana na saudijsku rafineriju, ali je očigledna bliska saradnja Irana sa jemenskim Hutima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.