NI ANGELA NI ŠULC Da li će neko od njih biti STVARNI POBEDNIK nemačkih izbora

Izvor: Blic, 24.Sep.2017, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NI ANGELA NI ŠULC Da li će neko od njih biti STVARNI POBEDNIK nemačkih izbora

Gotovo sigurna pobeda Angele Merkel i drugo mesto za Martina Šulca, preostalim partijama koje učestvuju na izborima ostavljaju grčevitu borbu za treće mesto. Konkurencija nije mala, a šanse su gotovo podjednake.

U većini anketa, stranka Angele Merkel održava vođstvo od oko 15 procentnih već nedeljama. Socijaldemokrate koje predvodi Martin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šulc možda mogu da premoste jaz, ali istorija pokazuje da nemaju gotovo nikakve šanse za pobedu. Sa druge strane, borba za treće mesto je kranje neizvesna.

Šarenolik izbor

Četiri stranke, krajnja levica Die Linke, liberalne Slobodne demokrate (FDP), Zeleni i desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) na anketama se kotiraju u rasponu od sedam do 12 odsto. Budućnost Nemačke može da zavisi od trećeg mesta, navosi portal "Politko".

Tokom godina velike koalicije, konzervativci i socijaldemokrate postali su toliko slični u pogledima da mnogi glasači imaju problema da naprave razliku između njih. Takmičenje između Merkel i Šulca, koji se tokom kampanje spore oko niza aktuelnih pitanja pre je pitanje stila nego suštine.

Ali to se ne odnosi na ostale partije. Zapravo one su toliko različite  - Die Linke pridržava se recepta iz vremena komunizma, poput nacionalizacije osnovnih industrija, dok FDP insistrira na manje ograničenja za kapital. Sa druge strane, populistički AfD želi čvršću kontrolu dodeljivanja azila i migracija.

Jamajka koalicija

Treće mesto FDP-a ili Zelenih bi znatno poboljšalo njihove šanse da postanu deo koalicione vlade. Neki analitičari veruju da bi moglo da dođe do "Jamajka koalicije" - kombinacija konzervativaca Angele Merkel, FDP i Zelenih (nadimak koalicije izveden je iz stranačkih boja - crna, žuta i zelena).

Ako na trećem mestu završe Slobodne demokrate ili Zeleni, imaće značajnu prednost u pregovorima za ključne teme u formiranju novog kabineta. AfD i Die Linke imaju male šanse da se pridruže novoj vladi (CDU već je odbacio bilo kakvu mnogućnost saradnje sa te dve stranke) i za njih bi plasman na treće mesto doneo ugled da predvode opoziciju.

-  Pre svega, treće mesto nosi simboličku vrednost. Stranka uvek može da istakne da je najjača opoziciona snaga ukoliko dođe do velike koalicije – rekao je Oskar Najedermauer, politički naučnik na Univerzitetu u "Berlin Fri".

To znači da Die Linke, koji je bio treći sa tankom razlikom 2013. godine, nije bio u stanju da iskoristi svoju ulogu lidera opozicije. Politički analitičari kažu da je to delom i zbog dominacije velike koalicije, koja kontroliše oko 80 odsto mesta u parlamentu, što otežava da se čuje glas opozicije. Takav raspored snaga mogao bi da se promeni posle predstojećih izbora, s tim što će verovatno u parlament ući i AfD i FDP

Unutrašnje podele

Manje stranke, međutim, pate od unutrašnjih podela. Die Linke, AfD pa čak i Zeleni nastojali su da prevaziđu godine debate o pravcu u kojem se kreću te stranke. Rukovodstvo AfD, na primer, u otvorenom je ratu mesecima, što je značajan faktor u smanjenu popularnosti.

Delom i zbog tih podela, partije, kao što su Die Linke i AfD imaju ne jednog, već dva lidera. Zeleni takođe imaju dva lidera, ali kod njih je to slučaj zbog rodne jednakosti. Problem sa ovim pristupom je u tome što zamagljuje osnovnu poruku stranke i ostavlja glasače bez jasnog razumevanja ko je glavni.

- To je posebno loše sa Die Linke. To stvara mešavinu koja ne dozvoljava da mnogi potencijalni birači Linke-a glasaju ... Za koga bi zapravo glasali kada ne zanju ko je gazda? - kaže Najedermauer.

Nasuprot tome, u poslovnoj eliti nakonjenim Slobodnim demokratama, sitacija je drugačija. Oni su sav novac uložili na jednog konja - lidera stranke Kristijana Lindera.

Cela izborna kampanja te stranke fokusirana je na mladalačkog Lindera, čijim licem su oblepljeni bilbordi širom sveta. Iako je njegova kampanja izazvala prezir u nekim krugovima i inspirisala seriju nadimaka, čini se da radi.

FDP, koji je pre tri godine bio na najnižem nivou u anktema, svega dva odsto, došao je u priliku da se bori za treće mesto, pokazuju sadašnje ankete. Šta više, Lindnerov lični rejting daleko je iznad rejtinga drugih lidera manjih stranka. Čak je i iznad Šulca, kojem se do nedavno davalo najviše šanse da pobedi Merkelovu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.