Merkel posetila Aušvic: Ovo ljudski um ne može da shvati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2019, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel posetila Aušvic: Ovo ljudski um ne može da shvati

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas, po prvi put u 14-ogodišnjem mandatu na čelu nemačke vlade, bivši koncetracioni logor Trećeg rajha u Aušvicu i istakla da ono što se dogodilo u Aušvicu ljudski um ne može da shvati.

Po dolasku na stratište ona je najpre obišla muzej u kojem se nalaze mnogi predmeti bivših logoraša, ali i ostaci opreme za ubijanje ljudi.

Položila je, zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim venac na "zidu smrtu", ispred kojeg je ubijeno na hiljade ljudi.

"Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom, a to smo mi Nemci. Podsećanje na zločince je u našoj odgovornosti, koja nikada ne prestaje", naglasila je ona.

Merkelova je istakla da su zločini nacista u ovom logoru neodvojivi od nemačkog identiteta.

"Zločini u Aušvicu su čvrsti deo našeg nacionalnog identiteta", rekla je ona i ukazala da se zločini nikada ne smeju zaboraviti, podvući crta, niti relativizovati.

Kazala je da se i sada suočavamo sa napadom na osnovne vrednosti demokratije i opasnim revizionizmom istorije.

"Moramo da se suprotstavimo svima koji šire predrasude prema ljudima druge vere ili porekla", poručila je Merkelova dodajući da se zbog toga mora stalno prenositi strašna priča Aušvica.

Poseta Merkelove Aušvicu se u Nemačkoj ocenjuje istorijskim događajem.

Na ovom stratištu bilo je do sada tek dva kancelara.

Poslednja poseta jednog nemačkog kancelara bila je leta 1995. kada je Helmut Kol odao počast žrtvama Aušvica.

Pre njega je tadašnji kancelar Helmut Šimit 1977. kao prvi nemački kancelar obišao ovo stratište.

Inače povod za posetu Merkelove je desetogodišnjica postojanja Fondacije Aušvic-Birkenau, koja se brine o očuvanju stratišta.

Uoči posete Merkelova je obećala finansijsku podršku Fondaciji u visini od 60 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijski: Angela prošla kroz kapiju sa natpisom "Rad oslobađa" VIDEO

Izvor: B92, 06.Dec.2019

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće danas u Poljskoj Memorijal Aušvic-Birkenau, najzloglasniji nacistički logor, prvi put otkako je došla na vlast...A to je bilo pre 14 godina..."Aušvic je muzej, ali je i najveće groblje na svetu.. sećanje na to je ključ za izgradnju sadašnjosti...

Nastavak na B92...

Merkel u prvoj poseti Memorijalu Aušvic-Birkenau

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas u posetu Memorijalu Aušvic-Birkenau, nekadašnjem nemačkom nacističkom koncentracionom logoru, prvi put otkako je pre 14 godina došla na vlast...Po dolasku na ovo najmračnije mesto nemačke istorije, Merkelova je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.